Toren van Bemelen keert (even) terug

Print
Toren van Bemelen keert (even) terug

Afbeelding: Johannes Timmermans

Bemelen - Bemelen bestaat duizend jaar. Een jaar lang organiseren lokale verenigingen millenniumactiviteiten. Zaterdag is het de beurt aan harmonie Sint Laurentius. Zij duikt muzikaal in de historie van Bemelen.

In de middeleeuwen stond aan de rand van Sint Antoniusbank een ­indrukwekkend kasteel. Vanuit de lucht zijn de contouren van de toren nog te herkennen in het landschap. Althans, voor wie daar oog voor heeft.

Sloop
Van het voormalige gebouw zelf is niets meer over. Het eens zo machtige kasteel van Walter van Bemelen werd al in de vijftiende eeuw gesloopt. In 1408 brachten opstandige Luikenaren de versterkte burcht zware schade toe, en in 1498 voltooide Maastricht dat werk vakkundig door ook de laatste restanten te ­slopen. Ook toen waren dorp en stad dus blijkbaar al gebrouilleerd. Maastricht was de voortdurende rooftochten vanuit het kasteel in Bemelen beu. ‘Dat huys’, zoals het kasteel in een oude akte uit Maastricht genoemd wordt, was ‘eyn groet perickel deser stat’.

De heer van Bemelen moest gehoorzaam zijn, en daar werd hij toe gedwongen door hem zijn burcht af te nemen.

Onderzoek
Veel meer is niet bekend van het toenmalige kasteel. Dat wil zeggen: nog niet. De heemkundevereniging van Bemelen en de gemeente Eijsden-Margraten hebben begin dit jaar opdracht gegeven de fundamenten van het vroegere kasteel in Sint Antoniusbank te laten onderzoeken. De eerste resultaten daarvan worden in de loop van dit jaar verwacht.

Vooruitlopend op die historische duiding brengt harmonie Sint Laurentius de tijd van toen zaterdag opnieuw tot leven. Met een speciaal millenniumconcert duikt het muziekkorps in de historie van het dorp. De Evenementenstichting, die het concert voor de harmonie organiseert, heeft gekozen voor een historische locatie: hoeve Beusdael, gebouwd op de plek waar ooit dat roemruchtige kasteel stond. "Het gemeenschapshuis is veel te klein", legt secretaris Eric Janssen van de harmonie uit. "We moeten dus naar buiten. En dan is het leuk om een plek met geschiedenis te kiezen."

Toren
Om die link met het verleden te ­accentueren, wordt de locatie ‘historisch’ aangekleed. De jonkheid van Bemelen bouwt er met hout een provisorische toren, als herinnering aan het vroegere kasteel. Het podium wordt overdekt met een ­tipi-achtige tent, met als achtergrond de mysterieuze mergelgrotten van Bemelen.

Nadere informatie over het concert ‘Van Bèr tot Bemele’ is te vinden op www.stlaurentiusbemelen.nl.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →