Voedselbank dringend op zoek naar kundige vrijwilligers

Print
Voedselbank dringend op zoek naar kundige vrijwilligers

Afbeelding: ANP

De Voedselbank Limburg-Zuid luidt de noodklok. Volgens de organisatie is er dringend behoefte aan vrijwilligers met specifieke kennis en leidinggevende kwaliteiten.

"We zijn hard op zoek naar mensen die verstand hebben van logistiek, boekhouden en ICT of die ervaring hebben met ­leidinggeven of lobbyen", zegt Machteld van Elsberg, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Volgens haar leunt de organisatie op een te kleine vaste kern.

Lijnen uitzetten
Tot die groep behoren naast Van Elsberg onder anderen oprichters Harrie en Hannie Verweij. "Met 130 vrijwilligers hebben we in principe handjes genoeg, al zijn extra uitdelers altijd welkom", zegt Harrie. "Het probleem is dat die groep vooral bestaat uit mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die we hier proberen verder te helpen. Maar je hebt natuurlijk ook krachten nodig die de lijnen uitzetten en deze mensen kunnen aansturen."

Moeilijker
Nu het economisch weer wat beter gaat, zijn hoger opgeleide en ervaren vrijwilligers volgens Van Elsberg steeds moeilijker te vinden: "Net als elk ander bedrijf heb je hier ook altijd personeelswisselingen om verschillende redenen. Maar in tegenstelling tot de crisistijd zijn bijvoorbeeld de ervaren thuiszittende vijftigplussers lastig te vinden. En ze vertrekken eerder omdat ze weer een baan krijgen. Dat is natuurlijk positief, maar we vinden nauwelijks vervangers."

Uitdagingen
Daarnaast kwakkelen Van Elsberg en Harrie en Hannie Verweij met gezondheidsproblemen. "Wij blijven ons met hart en ziel inzetten", zegt Harrie. "Maar we kunnen niet meer al het werk op ons nemen. Voor nieuwe krachten liggen hier geweldige uitdagingen. Mensen denken nog weleens dat we een beetje aanmodderen met wat pakketten in een garage. Maar het is inmiddels een organisatie met meer dan 750 klanten, een distributiecentrum en 14 uitdeelpunten. Daarnaast ben je hier lekker bezig, geef je je kennis door en vergroot je de kans op nieuw betaald werk."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →