WOZ-procedures forse strop voor gemeenten

Print
WOZ-procedures forse strop voor gemeenten

Afbeelding: iStock

De BsGW, het belastingkantoor van 30 gemeenten in Limburg, is elk jaar 1,2 miljoen euro kwijt aan WOZ-procedures.

Ondanks maatregelen neemt dat bedrag de komende jaren niet veel af, reden voor de vier grote Limburgse gemeenten een brandbrief naar Den Haag te sturen.

Noodklok
De dertig gemeenten hebben onder meer de heffing van de onroerendezaakbelasting (ozb) uitbesteed aan de BsGW. De tegenvaller was aanleiding voor Maastricht, Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen om eerder een brandbrief te sturen naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ze vragen hun belangenorganisatie ‘de noodklok te luiden’ bij de Tweede Kamer en het ministerie van Justitie. De vier gemeenten vinden dat voorkomen moet worden dat ‘deze onwenselijke en onnodige maatschappelijke kosten verder oplopen’.

WOZ-bureaus krijgen een vergoeding als ze met succes procederen tegen de vastgestelde woningwaarde door de BsGW. Processen worden meestal aangespannen omdat de waarde te hoog is, zodat de eigenaar te veel belasting betaalt. De gemeenten menen echter dat de vergoeding niet in verhouding staat tot de kosten. Zij beweren dat de no cure, no pay-bureaus massaal bezwaar maken met als enig doel de vergoeding op te strijken.

Werkwijze
De VNG vindt ook dat ‘bepaalde bureaus oneigenlijk gebruikmaken van de regeling’. Eerdere pogingen de proceskostenregeling te wijzigen, hebben in 2015 tot een lichte aanpassing geleid. Zij wordt nu echter opnieuw onder de loep genomen. Om voldoende munitie te hebben, doen gemeenten en uitvoeringsorganisaties onderzoek naar de werkwijze van WOZ-bureaus. Zo ook door de BsGW. Volgens een woordvoerder zijn de resultaten pas later dit jaar bekend.

Maatregelen
De BsGW heeft vorig en dit jaar maatregelen genomen om het aantal bezwaren te beperken, zoals een betere samenwerking met de WOZ-bureaus. Die verliep eerder stroef. De bureaus beschuldigden de BsGW ervan hen bewust tegen te werken, de rechter was het daarmee eens. Twee grote bureaus die in het verleden kritisch waren op de BsGW, Previcus en WOZ-Consultants, stellen dat de samenwerking dit jaar aanmerkelijk is verbeterd. Het aantal bezwaren dat de twee hebben ingediend, is overigens gestegen. Vorig jaar waren dat er 1600, dit jaar 1850. De BsGW kan echter veel kosten besparen als in de bezwaarfase overeenstemming wordt bereikt, stelt Previcus-directeur Michel Uyen. Daarmee wordt immers voorkomen dat de bureaus in beroep gaan bij de rechtbank. Die procedure is duurder, waardoor de vergoedingen hoger worden.

Makelaar/taxateur Guus Corten uit Beek blijft kritisch. Hij vindt dat de BsGW nog te veel woningen slecht taxeert. Vervolgens zou de BsGW met man en macht proberen met de burgers een schikking te treffen om het aantal bezwaren te beperken.

De woordvoerder van de BsGW bestrijdt dat laatste.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →