Roermond legt notoire dieven winkelverbod op

Print
Roermond legt notoire dieven winkelverbod op

Afbeelding: Istock

Dieven die met regelmaat iets stelen in de Roermondse binnenstad, krijgen binnenkort een winkelverbod.

Het gaat om een initiatief van winkelierskoepel Biz, met ondersteuning van het Retail Intervention Team (RIT), particuliere beveiligers die dagelijks door de stad patrouilleren, en de politie.

Scholieren
Doel is veelplegers en overlastgevers collectief uit winkels te weren. Volgens wijkagent binnenstad Ron Metsemakers kent Roermond een hardnekkige groep van een man of dertig tot veertig die in de binnenstad voor nogal wat overlast zorgt. Drunkies en junkies, maar ook scholieren, mensen die waarschijnlijk stelen uit geldnood en verwarde personen, aldus de wijkagent, die laat weten dat de politie de groep in beeld heeft.

Lees ook: Hoeders van de veiligheid als extra ogen van de politie

Het collectief winkelverbod is er vooral op gericht deze groep uit de binnenstad te weren. Wie straks op heterdaad wordt betrapt of zich anderszins niet aan de ‘huisregels’ houdt, kan een verbod krijgen om een winkel voor een bepaalde tijd te betreden. Dat verbod geldt dan tevens voor alle andere bij het project aangesloten winkels.

Voorwaarden
Een ondernemer heeft het recht iemand de toegang te ontzeggen, omdat zijn zaak geen openbaar domein is. Wel geldt een aantal voorwaarden. Zo moet duidelijk aangegeven staan wat de huisregels zijn en dat er bij overtreding een toegangsverbod kan worden uitgevaardigd. Ook dat de winkel aangesloten is bij een collectief project.

Wie ondanks een verbod toch binnenwandelt, pleegt huisvredebreuk en dat is een strafbaar feit. Het winkelverbod is een nieuwe stap in de samenwerking tussen ondernemers, politie en RIT. De particuliere beveiligers vervullen in de Roermondse binnenstad een steeds belangrijkere rol.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen