Tekort aan personeel: werkgevers willen meer arbeidsmigranten

Print
Tekort aan personeel: werkgevers willen meer arbeidsmigranten

Een man kijkt naar vacatures bij een uitzendbureau. Afbeelding: ANP

Het gebrek aan personeel in Limburg is zo groot dat werkgevers de noodklok luiden. De provincie moet aantrekkelijker worden voor arbeidsmigranten, vinden zij.

Om het groeiend tekort aan personeel in Limburg te stoppen, moet de huisvesting van arbeidsmigranten snel worden verbeterd. Daar dringt Ondernemend Limburg op aan in een brandbrief aan alle gemeenten in de provincie. Zonder buitenlands personeel gaat het volgens de werkgevers niet lukken het tekort op te lossen.

Ondernemend Limburg, waarin de Limburgse Werkgeversvereniging, MKB-Limburg en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) vertegenwoordigd zijn, wil met een spoed een taskforce. Daarin moeten vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven zich gaan buigen over de problematiek.

Bedrijven
De werkgevers schrijven in de brief dat het personeelstekort er al toe geleid heeft dat enkele grotere ­bedrijven zich niet in Limburg wilden vestigen. De bedrijven hadden te grote twijfels of ze wel genoeg ­geschikte medewerkers konden vinden.

Volgens Ondernemend Limburg zal het personeelstekort alleen maar toenemen omdat de komende tien jaar veel mensen met pensioen gaan. Werklozen aan een baan helpen, is niet genoeg om het tekort te laten verdwijnen.

Aantrekkelijker
Limburg telt nu 20.000 vacatures, aldus Nicole Alberts, secretaris van Ondernemend Limburg. Aanleiding voor de brandbrief zijn volgens haar signalen van veel ondernemers over een nijpend personeelstekort. "Er zijn tuinders die om die reden een deel van de oogst hebben laten staan.” Anderen verwachten dat ze binnenkort personeel uit Azië moeten halen.

Maar ook andere sectoren hebben last van het tekort. Volgens Alberts kan uitbreiding en verbetering van de huisvesting voor arbeidsmigranten helpen om Limburg aantrekkelijker te maken voor buitenlands personeel. "We moeten ons daarin onderscheiden van andere regio’s."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee