Spelersvakbond FIFPro wil meer rust voor voetballers

Print
Spelersvakbond FIFPro wil meer rust voor voetballers

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Voetballers mogen niet meer dan drie duels per twee weken spelen en moeten tenminste zes weken vakantie houden tussen het einde van het ene en begin van het andere seizoen.

Dat stelt spelersvakbond FIFPro voor om zo de gezondheid van de spelers meer te waarborgen.

Hersteltijd en winterstop
De internationale organisatie heeft meer voorstellen. Er moet 72 uur hersteltijd tussen twee duels zitten, zelfs meer als sprake is van langdurige vluchten. Ook wordt een winterstop van tien tot veertien dagen aanbevolen.

Blessuresgevoelig
FIFPro baseert de adviezen op een enquête onder 543 professionele voetballers. Een derde van hen gaf aan te vinden overbelast te zijn. "De spelers zijn daardoor extra blessuregevoelig'', zegt Vincent Gouttebarge, medisch adviseur van de vakbond.

"Veel spelers uit de internationale top vinden dat ze meer spelen dan goed voor ze is'', aldus Gouttebarge. "Dat is een signaal dat we niet kunnen negeren. Vooral met het oog op het naderende WK is het van groot belang dat spelers goed uitrusten, voordat ze weer aan de competitie beginnen.''

Overbelasting
Veertig procent van de bevraagden gaf aan minder te presteren als gevolg van de overbelasting. Eenzelfde percentage zei te weinig rust tussen de wedstrijden te krijgen.

"Met de huidige speelkalenders is de gezondheid van voetballers onvoldoende gegarandeerd'', zegt Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de FIFPro. "Veel spelers staan onder grote druk om onder moeilijke omstandigheden toch goed te presteren. Ik vrees dat velen van hen zowel voor als na het WK te weinig tijd krijgen om te herstellen.''