Kabinet: geen verbod vuurwerk

Print
Kabinet: geen verbod vuurwerk

Afbeelding: iStock

Er komt geen landelijk verbod op vuurwerk, zoals het kabinet eerder wel leek te willen.

Politie en gemeenten drongen hier eveneens op aan, maar het lukt de coalitiepartijen niet om er eens over te worden.

VVD versus ChristenUnie
VVD en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. De VVD is mordicus tegen, ChristenUnie voor. Het gesteggel liep hoog op: al enkele keren leek er een akkoord de afgelopen maanden, maar elke keer draaide het kort voor bekendmaking uit op interne ruzies.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) zegt dat veiligheid voor hem voorop staat, maar dat er "ook heel veel mensen zijn die vuurwerk op een gewone manier afsteken, niets verkeerd doen. Dan krijg je een hele moeilijke afweging.''

Vuurwerkbrillen
Het kabinetsbesluit volgt op een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die adviseerde vorig jaar om een totaalverbod in te stellen op extra gevaarlijk vuurwerk zoals rotjes en vuurpijlen. De raad concludeerde dat de ‘veiligheid in het geding is’ tijdens jaarwisselingen.

Het kabinet wil nu niet verder gaan dan dat verkopers gratis vuurwerkbrillen moeten verstrekken. 

Politie teleurgesteld
De politie is 'zwaar teleurgesteld', laat Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren weten. "Agressie en geweld tegen politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op'' 

Schot voor open doel
Volgens Verkuijlen had het kabinet met het OVV-rapport 'dé kans' om maatregelen tegen de overlast rond oud en nieuw te nemen. "Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel." 

Naast de politie wilden onder meer oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars een vuurpijl- en knalverbod.