Kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget omhoog

Print
Kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget omhoog

Afbeelding: iStock

De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. De maximum uurprijzen voor de dagopvang die de overheid vergoedt, gaan omhoog van 7,45 euro naar 8,02 euro per uur.

Dat heeft het kabinet besloten. Het wil dat ‘nagenoeg alle werkende ouders met kinderen op de crèche, gastouderopvang of buitenschoolse opvang’ erop vooruit gaan. De nieuwe regels gaan in vanaf 1 januari 2019.

Werken
In totaal trekt het kabinet 248 miljoen euro extra uit voor de kinderopvangtoeslag. Ouders kunnen vanaf volgend jaar meer van de kosten die ze maken voor kinderopvang vergoed krijgen, zodat het aantrekkelijker wordt voor vrouwen om te gaan werken. Dat geldt zeker voor ouders die vanuit de bijstand naar een betaalde baan gaan. Lagere inkomens tot 23 duizend euro krijgen straks 96 procent van de maximum uurprijs vergoed voor het eerste kind op de kinderopvang.

Netto
Of ouders er netto ook echt op vooruit gaan, moet nog blijken. De kinderopvang wordt namelijk ook duurder vanwege strengere kwaliteitseisen die gaan gelden. De hogere kosten die opvangorganisaties daarvoor kwijt zijn, worden dus via de hogere kinderopvangtoeslag vergoed door de overheid.

Ouders zullen meer merken van andere inkomensmaatregelen die het kabinet neemt. Zo gaan ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget omhoog voor ouders met middeninkomens. Voor dat laatste trekt het kabinet vanaf 2020 bijna 500 miljoen euro uit. Het budget voor de kinderbijslag gaat vanaf volgend jaar met structureel 250 miljoen euro omhoog.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →