Specialisten Reinaert Kliniek staakten terecht

Print
Specialisten Reinaert Kliniek staakten terecht

Afbeelding: Harry Heuts

Medisch specialisten van de Reinaert Kliniek in Maastricht hebben in februari terecht geweigerd patiënten te opereren omdat het privéziekenhuis niet voldeed aan de kwaliteitseisen. De rechtbank in Maastricht heeft dit bepaald, zo blijkt uit een deze week gepubliceerde uitspraak.

De Reinaert Kliniek stelde de specialistencoöperatie MSB verantwoordelijk voor de geleden omzetderving tussen 5 en 15 februari. Het ziekenhuis zegt door de werkweigering te zijn opgezadeld met een schadepost van ruim 80.000 euro.

Terecht
De rechtbank wijst er in haar uitspraak op dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd de Reinaert Kliniek in januari al een last onder dwangsom oplegde omdat het ziekenhuis niet voldeed aan de kwaliteitseisen, onder meer op het gebied van infectiepreventie. Gezien hun verantwoordelijkheid naar hun patiënten vindt de rechtbank het terecht dat de specialisten niet wilden opereren.

Lees ook: Artsen maken ruzie in kliniek: operaties uitgesteld

Inzet van de rechtszaak was een financieel geschil tussen MSB en de Reinaert Kliniek. MSB vorderde namens de bij de coöperatie aangesloten specialisten tonnen aan achterstallige honoraria. Het ziekenhuis kwam daarop met tegenvorderingen, waaronder de geleden schade door het niet uitvoeren van geplande operaties.

Vervanging
De rechtbank stelde de Reinaert Kliniek in de meeste gevallen in het ongelijk. Het ziekenhuis moet de specialisten twee ton betalen als voorschot op de nog te berekenen honoraria over de periode december 2017 tot en met februari 2018. MSB op haar beurt draait op voor een  bedrag van ruim 30.000 euro. Dat heeft te maken met een niet volgens afspraak verlopen vervanging van een van de specialisten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →