Sociaal werkbedrijf Westrom in zwaar weer

Print
Sociaal werkbedrijf Westrom in zwaar weer

Afbeelding: Jeroen Kuit

Het wil maar niet vlotten met sociaal werkbedrijf Westrom in Roermond. Waren er recentelijk perikelen rond de behandeling van gedetacheerde arbeidsgehandicapten, nu baren de financiën grote zorgen.

De tekorten die de vijf aangesloten gemeenten – Roermond, Roerdalen, Maasgouw, Echt-Susteren en Leudal -  de komende jaren moeten bijpassen rijzen de pan uit,  zo blijkt uit de conceptbegroting voor 2019.

Zes miljoen
Moesten de vijf gemeenten het afgelopen jaar samen 3,6 miljoen ophoesten, dat bedrag wordt  door afname van rijkssubsidies in 2022 bijna verdubbeld naar dik zes miljoen. De grootste hap komt voor rekening van de gemeente Roermond, die ook nog eens extra moet gaan betalen, omdat het Westrombestuur  (wethouders uit de aangesloten gemeenten) in meerderheid voor een nieuwe verdeelsleutel heeft gekozen. De gemeenteraad van Roermond vindt dat niet bepaald van solidariteit getuigen.

Unaniem
Een en ander betekent dat Roermond in 2019 bijna 2,7 miljoen kwijt is aan Westrom, een bedrag dat in 2022 de drie miljoen nadert.  Alleen voor volgend jaar is het tekort verwerkt in de begroting. Voor de jaren erna zal het stadsbestuur flink moeten bezuinigen, of zorgen dat er een andere wind gaat waaien bij Westrom. De gemeenteraad was donderdagavond unaniem in zijn oordeel dat dit niet langer kan en de tekorten ‘op termijn onhoudbaar zijn’ .

Dat Westrom alles afschuift op rijksbezuinigingen en de (landelijke) ontwikkelingen in de sociale werkvoorziening, is de Roermondse politiek te makkelijk. Andere sociale werkbedrijven weten het tij wel te keren. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →