Justitie door het stof: geen spat bewijs voor moordplannen Toon van H.

Archieftekening met Toon van H. (rechts) en officier van justitie Van Hilten.

Archieftekening met Toon van H. (rechts) en officier van justitie Van Hilten.© Illustratie De Limburger/JC Moonen

Toon van H. (63) uit Echt is ten onrechte aangemerkt als verdachte van liquidatieplannen. Justitie gaat hem niet vervolgen voor het beramen van moorden op een ex-magistraat en een FIOD-rechercheur.

Jos Emonts

Dat heeft het Openbaar Ministerie deze week aan Van H. laten weten.Justitie blijkt tot de conclusie te zijn gekomen dat er zelfs geen redelijk vermoeden van schuld was toen de politie op dinsdag 20 september 2016 Toon van H. in zijn huis in Echt in de boeien sloeg. Met de bevestiging op papier hiervan, gaat het Openbaar Ministerie diep door het stof.Hoogst zeldenOfficieren van justitie versturen maar hoogst zelden brieven waarin ze ruiterlijk toegeven: ‘U bent ten onrechte als verdachte aangemerkt’. In vaktaal: sepotcode 1. Toon van H. kreeg deze week zo'n brief van het parket Oost-Brabant. Daarmee staat vast dat politie en justitie hem in september 2016 ten onrechte hebben aangemerkt als verdachte in twee vermeende liquidatiezaken. Daarin moesten oud-magistraat Paul van Hilten en FIOD-rechercheur Fons Wijers om het leven worden gebracht.De politie pakte Toon van H. In september 2016, na dertien jaar, voor de tweede keer op in deze vermeende liquidatiezaken. Hij stond na twee dagen alweer buiten. Aanleiding voor de eerste arrestatie in 2003 was een tip aan de inlichtingendiensten dat een vriend van Van H. in het oosten van Duitsland een huurmoordenaar zocht. Hij zou Van Hilten, toen nog officier van justitie, en Wijers moeten omleggen.NepinformantVan H. belandde in de cel op beschuldiging van het voorbereiden van de moordaanslagen. Die zaak liep gauw genoeg op niets uit. Toon van H. zelf is er van overtuigd dat een "nepinformant" de opsporingsdiensten twee keer met valse informatie om de tuin heeft geleid.In 2016 zei hij nog strijdbaar: "Ik laat me nu niet weer een loer draaien." Hij stapte naar de politie om aangifte te doen van smaad en laster. Van H. denkt zeker te weten wie de nepinformant is. Nu het OM diep door het stof is gegaan, laat Van H. de bal voorlopig bij politie en justitie liggen.Blamage"Dit is voor hen toch een onvoorstelbare blamage? Ze zullen nu toch zelf wel de echte waarheid willen weten?" Wat zijn advocaat Ludo Hameleers betreft, is het laatst woord over deze zaak echter nog niet gesproken. "Cliënt is persoonlijk en zakelijk enorm beschadigd. Als het aan mij ligt, gaat hij alle rechtsmiddelen aanwenden om de genoegdoening te krijgen waar hij recht op heeft."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee