Tbs’er uit Roermond moet terug naar de gevangenis

Print
Tbs’er uit Roermond moet terug naar de gevangenis

Afbeelding: iStock

De rechtbank in Groningen heeft tbs’er Harold J. (44) uit Roermond dertig maanden gevangenisstraf opgelegd wegens vrijheidsberoving, een poging tot toebrengen van zwaar letsel en mishandeling van een vrouw.

Zodra hij zijn straf heeft uitgezeten, moet hij terug naar de tbs-kliniek. Het Openbaar Ministerie had 42 maanden cel geëist. De rechters achtten echter,  anders dan het OM,  poging tot doodslag niet bewezen.

Moord
Harold J. pleegde de misdrijven kort nadat zijn dwangverpleging in de Van Mesdagkliniek in Groningen onder voorwaarden was beëindigd. De in 2003 vanwege de moord op Jacky de Groot uit Vlodrop tot 12 jaar en tbs veroordeelde J. woonde pas enkele maanden buiten de kliniek, maar werd wel nog behandeld. Hij heeft de nieuwe misdrijven ontkend.

Mes
J. viel in 2016 in een park in Groningen, vlak bij de behandelkliniek, een vrouw aan met een mes. Het slachtoffer bleek een politieagente in burger te zijn. 

Kofferbak
J. had in maart 2002 met een mededader de 25-jarige Jacky de Groot op gruwelijke wijze om het leven gebracht.  Hij werd toegetakeld met een mes en een honkbalknuppel.  Vervolgens moest hij in de kofferbak van zijn auto kruipen. De twee mannen van destijds 28 en 18 jaar reden over bospaden met de zwaargewonde man achterin. Later staken ze de auto in brand om zich van de sporen en het lichaam te ontdoen. Daders en slachtoffer hadden ruzie over geld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →