Limburg wil eerder duidelijkheid over miljoenen van kabinet

Print
Limburg wil eerder duidelijkheid over miljoenen van kabinet

Gouverneur Bovens leverde in april persoonlijk een dik pak projectvoorstellen af bij premier Mark Rutte Afbeelding: René Zoetemelk

Gedeputeerde Ger Koopmans vindt het jammer dat het kabinet pas uiterlijk voorjaar 2019 besluiten neemt over regionale projecten die subsidie krijgen uit de miljoenenpot Regio Deals. Die pot is bedoeld voor projecten om de kwaliteit van leven in een regio te verbeteren.

Limburg wil liever al eerder aan de slag met een dik pak projectvoorstellen die in april door gouverneur Theo Bovens persoonlijk bij premier Mark Rutte zijn ingediend. Koopmans vreest dat niet alle Limburgse subsidie-aanvragen worden gehonoreerd: ,,Het is nog een grote uitdaging om in overleg met het kabinet dicht bij de door ons gevraagde bijdrage te komen.”

172 miljoen
Bij het Limburgse ‘aanbod’ gaat het onder meer om de uitrol van warmtenetten in diverse steden, het energieneutraal maken van 30.000 huurwoningen en het uitlenen van geld om koophuizen te verduurzamen. In Parkstad worden veel lege winkels en kantoren uit de markt gehaald en duizenden verouderde particuliere woningen opgeknapt of gesloopt. De provincie, Limburgse woningcorporaties en bedrijven willen daar samen 932 miljoen in steken als het kabinet ruim 172 miljoen euro bijlapt.

Dat geld zal niet volledig uit het fonds Regio Deals komen. Van de 950 miljoen die aanvankelijk beschikbaar was, is al de helft uitgegeven aan voorrangsprojecten zoals de ontmanteling van oude kerncentrales, Brainport Eindhoven, het achteropgeraakte Rotterdam-Zuid en de krimpprovincie Zeeland. Van het overgebleven geld komt nu 200 miljoen vrij, en in een tweede ronde de rest.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →