Limburgse middenstand vreest omzetdaling na btw-verhoging

© iStock

Limburgers die shoppen in de buurlanden. Buitenlandse kooptoeristen die wegblijven. Mkb-bedrijven in grensregio’s zijn huiverig voor een btw die van 6 naar 9 procent gaat.

Will Gerritsen

Vele Limburgse mkb-bedrijven in de grensregio moeten rekenen op een forse omzetderving door de btw-verhoging van 6 naar 9 procent die het kabinet wil doorvoeren.

Uit een studie van onderzoeksbureau Panteia die deze week is verschenen, blijkt dat de omzetverliezen kunnen oplopen tot 5 à 6 procent. Het bureau heeft de effecten van de btw-verzwaring in enkele branches onderzocht, zoals bij bloemisten en bakkers.HardIn de zogeheten gastvrijheidssector - waartoe onder meer bezoek aan pretparken, zwembaden en wellness wordt gerekend - loopt de schade op tot 456 miljoen euro, ‘voornamelijk in Limburg en omgeving en de regio Arnhem-Nijmegen’, aldus de onderzoekers. De negatieve gevolgen van de btw-verhoging slaan met name in de grensregio’s hard toe, omdat buitenlandse kooptoeristen wegblijven en Limburgse grensbewoners makkelijk de grens naar Duitsland of België kunnen over wippen om er te shoppen.

De verhoging van het lage btw-tarief die het kabinet Rutte-3 bij zijn aantreden aankondigde, geldt onder meer voor etenswaren, frisdrank, horeca (uitgezonderd alcohol), bloemen en planten, maar ook op entreekaartjes voor zwembad, sauna en museum en attracties als pretparken en dierentuinen.BezwaarMeteen bij de bekendmaking maakten Limburgse ondernemers bezwaar, evenals commissaris van de Koning Theo Bovens: "Je kunt op je klompen aanvoelen dat de voorgestelde btw-verhoging het ondernemerschap in grensregio’s niet bevordert." Hij wilde een ‘grenseffectentoets’ die bij een negatieve uitkomst zou moeten resulteren in intrekking van de btw-maatregel of compensatie van de gedupeerde ondernemers.

De studie van Panteaia, verricht in opdracht van MKB Nederland, lijkt de sombere verwachtingen te ondersteunen, zoals ook wordt bevestigd door voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg: "De schade is heel groot. Bedrijven zullen het lastig krijgen, terwijl ze het al moeilijk hebben, zoals bij het aantrekken van personeel." Ze wijst erop dat bepaalde ondernemingen "dubbel worden gepakt.Van tafelBakkers leveren aan supermarkten die de btw-verhoging op hun leveranciers zullen afwentelen." Ook verwacht ze dat het omzetverlies bij Limburgse mkb-bedrijven tot banenverlies zal leiden. Zowel de landelijke als de Limburgse mkb-belangenorganisatie lobbyt in Den Haag om de btw-verhoging van tafel te krijgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee