Raad Sittard-Geleen zet tanden in dossier aanbesteding

Print
Raad Sittard-Geleen zet tanden in dossier aanbesteding

Afbeelding: Annemiek Mommers

De lokale politiek in Sittard-Geleen zet vrijwel zeker haar tanden in het vuistdikke dossier rond de aanbesteding van de (ontwerp- en projectmanagements)opdracht voor de verbouwing van het stadhuis in Geleen.

Volgens plan moet dat het centrale onderkomen worden voor de ambtenaren. De twaalf raadsfracties beraden zich de komende weken over de vraag welke opzet en vorm het onderzoek moet krijgen en wie dat moet gaan uitvoeren.

De kwestie is aangekaart door fractieleider Ton Raven van de Stadspartij. Hij zegt ernstige vermoedens te hebben dat het stadsbestuur bij de aanbesteding eind vorig jaar een ‘verregaande vorm van belangenverstrengeling heeft georganiseerd’. Volgens Raven heeft het er ‘op zijn minst’ alle schijn van dat de opdracht op onrechtmatige wijze is gegund aan het Roermondse bedrijf Extera, waarbij acht andere bedrijven het nakijken hadden. De klus kostte de gemeente 970.000 euro.

Vraagtekens
Ook de Heerlense advocaat en aanbestedingsspecialist Wim Vondenhoff, die op verzoek van De Limburger het dossier heeft bestudeerd, plaatst vraagtekens bij de gang van zaken. In een schriftelijke reactie stelt het stadsbestuur opnieuw dat er geen sprake is van welke ­onrechtmatigheid dan ook. Extera staat op hetzelfde standpunt.

Keuze
De bedoeling is dat de raad nog voor het zomerreces een keuze maakt uit de verschillende onderzoeksscenario’s of een combinatie daarvan. Volgens Stadspartij-voorman Raven zijn de signalen dat deze aanbesteding een luchtje heeft zo ernstig dat de raad de kwestie tot op de bodem moet (laten) uitzoeken.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje