Commotie rond raadsborrel Venlo: ordinaire scheldpartij of politiek spelletje?

Natascha Kroonstuiver, fractievoorzitter van 50Plus in Venlo

Natascha Kroonstuiver, fractievoorzitter van 50Plus in Venlo© Laurens Eggen

Schold de 50Plus-fractievoorzitter in Venlo na afloop van een raadsvergadering een burger uit? De persoon in kwestie stelt van wel, maar vindt dat de zaak is afgedaan. Volgens Natascha Kroonstuiver heeft zij niemand beledigd.

Daan de Hulster

Een dag na een Venlose raadsvergadering waarin vooral hamerstukken aan de orde kwamen, beklaagde een burger uit Venlo zich per e-mail bij 50Plus over ‘ernstige belediging’ door fractievoorzitter Natascha Kroonstuiver van die partij. ‘Als raadslid van de gemeente Venlo heeft u een voorbeeldfunctie en de wijze van reageren past hier absoluut niet bij. Ik ben hier heel erg verdrietig over.’

De burger, die anoniem wil blijven en überhaupt geen prijs stelt op berichtgeving in de media, wil niet zeggen wat die op een terras voor het stadhuis geuite belediging precies inhield.

UitgescholdenVolgens Kroonstuiver wordt haar verweten dat ze de vrouw uitschold voor ‘stomme kut’. "Maar dat soort termen komen helemaal niet in mijn vocabulaire voor", zegt Kroonstuiver in een reactie. "Ik zweer met de hand op mijn hart dat ik dat niet heb gezegd."

De fractievoorzitter stelt dat de vrouw haar verkeerd heeft verstaan en dat de kwestie zondag al is uitgesproken. De klaagster beaamt dat. "Maar ik heb gehoord wat ik heb gehoord." Ze laat de zaak verder rusten. "Het is uitgesproken."

SigaretVolgens ooggetuigen zat Kroonstuiver in beschonken toestand op het terras en zocht ze vorige week woensdag onder anderen ruzie met collega-raadsleden Tom Verhaegh (CDA) en René Dings en Mark Verheijen van de VVD. Volgens de ooggetuigen, die anoniem willen blijven, stak ze een middelvinger naar hen op en gooide ze een sigaret op een tafeltje van andere terrasbezoekers.

Kroonstuiver weerspreekt dit. "Die middelvinger heb ik niet opgestoken en van die sigaret hoor ik nu voor het eerst. Terwijl ik die sigaret, de asbakken waren al weg. gewoon op straat zag belanden. Pas na twintig minuten kwamen mensen zich beklagen." Arno Hendricks van Café Central kan niet bevestigen dat er een sigaret op een gast of medewerker is beland.

Collega-politici willen niet op de kwestie reageren. Tom Verhaegh: "Wij doen hier verder niets mee." Mark Verheijen zegt dat het niet aan hem is om op de zaak in te gaan.

Kroonstuiver beaamt dat ze gedronken had, maar spreekt tegen dat ze laveloos was. "Ik ben van de avond ook geen film kwijt. Er is geen onvertogen woord gevallen."

'Politiek spelletje'Ze zegt de commotie achteraf te betreuren. "Ik moet hier een lesje uit trekken en oppassen met alcohol." Landelijk woordvoerder André van Wanrooij van 50Plus bevestigt dat er geen formele klacht over Kroonstuiver is ingediend. "De zaak is uitgesproken en er is niks aan de hand." Volgens hem riekt de situatie naar een ‘politiek spelletje’. Door de kwestie doet 50Plus in Venlo volgens de woordvoerder voortaan niet meer mee met de traditionele borrel na afloop van de raad. "Jammer dat het in Venlo zo moet gaan."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee