Oranje Leeuwinnen blijven op WK-koers

Print
Oranje Leeuwinnen blijven op WK-koers

Afbeelding: ANP

De Nederlandse voetbalsters hebben vrijdag een volgende stap gezet naar deelname aan het wereldkampioenschap van volgend jaar in Frankrijk.

Het team van bondscoach Sarina Wiegman was met 0-5 te sterk voor Noord-Ierland. Nederland had in april de thuiswedstrijd in Eindhoven al met 7-0 gewonnen.

Na rust
In het kleine stadion in Portadown, niet ver van Belfast, maakte Oranje het verschil na rust. Halverwege was het 0-1 door een doelpunt van Lineth Beerensteyn. De spits werd op de rand van het zestienmetergebied aangespeeld door Sherida Spitse. Met links haalde de vervangster van de niet fitte en afwezige Vivianne Miedema doeltreffend uit.

In de tweede helft kon Noord-Ierland steeds minder goed weerstand bieden. Op aangeven van Shanice van de Sanden maakte Daniëlle van de Donk van dichtbij 0-2. Van de Sanden zelf zorgde voor de 0-3 en het vierde doelpunt kwam op naam van Spitse, die een strafschop benutte. Jackie Groenen nam kort voor tijd de 0-5 voor haar rekening.

Koploper
Nederland blijft koploper in groep 3 van de kwalificatie met 16 punten uit 6 duels. Nummer twee Noorwegen, dat Ierland met 0-2 versloeg, is tweede met 12 punten uit 5 wedstrijden. Oranje vervolgt de kwalificatiereeks dinsdag in Heerenveen tegen het nog puntloze Slowakije. Het Abe Lenstra-stadion, dat plaats biedt aan 24.000 mensen, is uitverkocht.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2019 in Frankrijk. De vier beste nummers twee strijden in het najaar in een dubbele play-off om het laatste WK-ticket. De vermoedelijk beslissende wedstrijd om groepswinst tussen Noorwegen en Nederland is op 4 september in Oslo. Nederland won de thuiswedstrijd in oktober in de slotfase met 1-0.