Turks vliegtuig na zeven maanden weg uit Beek

© Rob Oostwegel

De Turkse Boeing 747 op Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft het vliegveld na een zeven maanden durende reparatie verlaten.

Redactie

Zaterdagochtend, even na elf uur, zette het toestel koers richting Istanboel. Dat gebeurde onder het toeziend oog van tientallen toeschouwers, jong en oud, die zich verzamelden rond de hekken van het vliegveld. De kist kreeg een salut van de brandweer.

MotorpechDe Boeing stond sinds november op het vliegveld. Door motorpech moest het destijds een noodstop maken, waarna het van de baan schoof. In de afgelopen maanden hebben Turkse ingenieurs onder toezicht van Boeing de schade hersteld. Enkele romppanelen aan de rechterkant van de neus hadden kreukels opgelopen. Alle beschadigde panelen en een onderdeel van het neuswiel zijn vervangen door nieuwe onderdelen, die bij Boeing in de Verenigde Staten speciaal op maat zijn gemaakt.

Eigenlijk zou het toestel eerst donderdag en daarna vrijdag al vertrekken, maar er moest nog een onderdeel van het koelsysteem voor de olie worden vervangen. Ook wachtte het toestel nog op vliegtuigplaten uit Amsterdam, die mee moesten naar Istanboel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee