Ivo's Formule 1-blog: Arme LeBron James

© De Limburger

Ruim de helft van de Formule 1-kalender bestaat uit races die in of bij grote steden worden gehouden. De beleving verschilt echter enorm.

Ivo op den Camp

In Barcelona, een echte sportstad, merk je amper dat er even buiten de agglomeratie een Grand Prix plaatsvindt. In Catalonië is en blijft FC Barcelona boven alles verheven. In Mexico-City en Sao Paulo leeft een veel te groot deel van de bevolking in armoede. Die hebben wel wat anders aan hun hoofd dan de kas spekken van Lewis Hamilton en zijn kornuiten.

NachtlevenMontreal bivakkeert, zoals de meeste steden die een Grand Prix in huis hebben, in deze optiek aan de andere kant van het Formule 1-universum. Elk restaurant, elke bar, elke winkel, elke etalage, elk hotel is er uitgerust met Formule 1-memorabilia. Er is geen ontkomen aan: hier is de Formule 1 te gast. Montreal kent bovendien een ongeëvenaard nachtleven. De stad is nog maar net ontwaakt uit de bittere kou van de Canadese winter en viert dat jaarlijks door massaal de straat op te gaan als het Grand Prix-weekend aanstaande is. Overal staan podia voor optredens, de terrassen zijn overbevolkt, bars puilen uit, de stad bevindt zich in een feestroes.

IJshockey en basketbalToch is er elk jaar ook weer iets vreemds aan de hand. Zoals gebruikelijk in heel Noord-Amerika zijn bars en restaurants opgetuigd met tientallen flatscreen-tv’s. Een gesprek voeren is onmogelijk. Waar je ook zit of staat, je eerste blik valt op een van de beeldschermen. En daarop valt dezer dagen in Montreal – hoe paradoxaal het ook klinkt - (bijna) niets te zien van Formule 1. IJshockey - dat zeker - en basketbal is wat de inwoners écht bezighoudt, precies zoals in Melbourne het Australian Football meer bekijks trekt dan de Formule 1. De prijzen moeten verdeeld worden, dus klit heel Montreal samen rond de tv-schermen om de ontknoping te volgen.

GelukjeEen geluk voor het Formule 1-circus is dat dit jaar de prijzen in het ijshockey en basketbal snel verdeeld zijn. De Washington Capitals pakten donderdag al de Stanley Cup, terwijl Kevin Durant en Stephen Curry namens Golden State Warriors vrijdag andermaal de arme LeBron James en zijn Cleveland Cavaliers de baas waren. Dus rest de ijshockey- en basketbalfanaten uit Montreal niets anders dan dit weekend hun tv-kanalen toch maar af te stemmen op de Formule 1. Graag of niet!

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal