Marta Flendrig 'trakteert' cursisten op flamenco grootheid Paco Mora

Een middag Andalusische passie en gevoel bij Kumulus

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De Maastrichtse cultuur- en evenementenagenda staat vol met grote belevenissen. Wie de wat-is-er-te-doen-in-de-stad internetsites goed napluist vindt net zo makkelijk tal van kleinere maar zeker niet minder interessante activiteiten. Zoals dit weekend bij Kumulus. In de Carmen Amaya Studio geeft zaterdagmiddag een van de bekendste flamenco-dansers van Spanje - Paco Mora - een workshop.

info@laurensbouvrie.com

Marta Flendrig

De cursisten weten het zeker: de flamenco is de koningin aller dansen. De aan Kumulus verbonden flamenco docente Marta Flendrig begrijpt die uitspraak als geen ander. Als kleuter raakte zij al besmet met het zo besmettelijke virus van de Andalusissche dans. Ze kwam er nooit meer vanaf. Na een groot deel van haar jonge jaren in het zuiden van Spanje te hebben doorgebracht kwam ze terug naar Nederland. Maastricht en omgeving heeft de mazzel dat ze haar kennis over de dans - waarin passie en melancholie in alle facetten te zien en te voelen zijn - doorgeeft bij het cultureel centrum Kumulus.

Hiërarchie

Geeft Marta Flendrig niet alleen les aan beginnelingen en gevorderde liefhebbers. Ook professionals heeft ze onder haar hoede. Toch maakt ze in de vroege zaterdagmiddag onderdeel uit van het eerste – van in totaal drie – groepje dat deelneemt aan de workshop van de Spaanse danser en choreograaf Paco Mora. “Flamenco is iedere dag weer opnieuw leren en beleven. Dat betekent open staan voor nieuwe indrukken en proberen nog beter te worden. Van Paco kan iedereen leren, dus ik ook.” De dansers kunnen wat dat betreft vergeleken worden met judoka’s. Alleen zonder uiterlijke tekens als kleur band en de symbolen van de dan. Als danser begrijp je vanzelf wel wie hoogst in hiërarchie is.

Euregionale interesse

Paco Mora heeft zaterdag niet alleen met inwoners van Maastricht te doen. Veel deelnemers komen uit de omgeving van Luik. Niet zelden liggen hun roots in Spanje. Marta Flendrig: “De cursisten zijn zo divers van aard. Ook hoe ze in aanraking zijn gekomen zijn gekomen met de dans varieert enorm. Een Maastrichtse deelnemer kan dat beamen. “Als kind werd ik door anderen vaak als Spaanse gezien. Die opmerkingen blijven wel hangen. Als je dan ook nog een keer naar Spanje op vakantie gaat en op een flamenco-avond terecht komt, is het bijna logisch dat je de kriebels krijgt.”

De grote flamencomeester in Maastricht

Dat die zaterdagmiddag niet zomaar een van de vele professionals uit de flamenco-wereld staat, geloof je als buitenstaander gelijk. Voor de cursisten staat een man met een enorm charisma. Mora is een persoon waar van men zegt: als die ergens binnen komt zijn alle ogen op hem gericht. Ja, ook zonder te dansen. Maar dat is slechts bijzaak. De in 1973 in Málaga geboren Paco Mora is een grote mijnheer in de flamencowereld. Met zijn 17e jaar danste hij al solo in Barcelona. Het bleef niet alleen bij theateroptredens of andere live-performances. Hij speelde onder meer een van de hoofdrollen in de film Salomé (2002) onder regie van Carlos Saura.

De workshop: doe alles met gevoel

Onder zwoele – dus ideale – omstandigheden geeft Mora zaterdagmiddag zijn eerste van drie workshops. Deze cursisten zijn de minst ervarene. Maar toch. Ze gaan vol passie en zeker geen slechte techniek en gevoel voor ritme mee met de oefeningen van Mora. Heel veel woorden heeft hij niet nodig om zijn cursisten de fijne kneepjes bij te brengen. Hij laat vooral zijn imposante lijf spreken. Waar hij vooral op hamert is – vooral als het typische flamenco stampvoetende werk aan de orde komt – dat alles met gevoel moet gebeuren. De gezichten van de cursisten staan bijna continue in opperste concentratie. Dat van Paco ook. Behalve tijdens de korte intermezzo’s. Dan tovert hij zijn mooiste lach tevoorschijn die de cursisten weer even op adem laat komen.

Wie meer over flamenco in Maastricht wil weten gaat naar de site van Kumulus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee