Groene Loper in Maastricht woensdag open voor verkeer

© Fred Berghmans

De Groene Loper in Maastricht gaat woensdag open voor verkeer. Anderhalf jaar na de ingebruikname van de A2-tunnel kan het verkeer weer bovengronds over de ongeveer 2 kilometer lange nieuwe weg tussen Geusselt en Europaplein.

Vikkie Bartholomeus

Het gebruik van de Groene Loper werd al oogluikend toegestaan, maar vanaf woensdag gaan de hekken weg en mag het verkeer officieel over de nieuwe weg rijden.De opening is enkele maanden vertraagd, met name doordat het materiaal van het fiets- en voetpad in de middenzone langzamer droogde dan verwacht. Het gele gravilyn had door het winterse weer en de vele neerslag begin dit jaar meer tijd nodig om uit te harden.OntmoedigdLangzaam verkeer staat centraal in het ontwerp voor de Groene Loper. Autoverkeer wordt ontmoedigd. Noord-zuid verkeer tussen Geusselt en Europaplein moet in principe de tunnel gebruiken, de bovengrondse route is alleen bedoeld voor bestemmingsverkeer in de directe buurt. Er zijn bewust smalle, enkele rijstroken gemaakt voor gemotoriseerd verkeer. De verwachting is dat de snelheid doorgaans lager zal liggen dan de toegestane 50 kilometer per uur.

Shared spaceDe middenzone is gereserveerd voor langzaam verkeer. Voetgangers en fietsers mogen er gebruik van maken volgens het shared space-principe, waarbij er geen nadrukkelijke scheiding is. Hetzelfde principe wordt al met succes toegepast op de Markt en Plein 1992.Scootmobielen mogen kiezen of ze op het asfalt of de middenzone rijden, maar moeten wel hun snelheid aanpassen. In totaal is het wegprofiel dertig meter breed, inclusief de trottoirs aan weerszijden, parkeerstroken en brede groenstroken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee