Recreatie aan de Maas: klachten van de overkant

© Lé Giesen

Al jaren klagen bewoners langs de Maas in Wellerlooi en Well over overlast aan de andere oever. De gemeente Bergen staat machteloos.

Jos Bouten

"Ik vind het prachtig om overdag vanaf het terras van Tante Jet te kijken naar die jetski’s. Maar wij kunnen niet leven met de overlast die er ’s avonds ontstaat zo gauw het een beetje mooi weer wordt. Dan wordt er gefeest en gekampeerd."

Emy en Leo Seel wonen sinds een jaar of vijftien in een huis aan de Geijselberg tussen de Rijksweg en de Maas in Wellerlooi. Tegenover hen, aan de andere kant van de Maas op Venrays grondgebied, zijn de weides in de uiterwaarden verkaveld. Verschillende eigenaren en/of huurders hebben daar hun eigen lapje grond waar ze recreëren, barbecueën en met hun boot of jetski te water kunnen. Het deel van de Maas aan Blitterswijckse zijde is door Rijkswaterstaat aangewezen als zone waar geen snelheidslimieten gelden voor watersporters.

AccepterenEmy en Leo Seel accepteren zonder morren dat de gemeente Venray de overkant van de Maas de bestemming dagrecreatie heeft gegeven. Want ze hebben helemaal geen moeite met recreanten die zich amuseren met jetski’s. "Ze zijn veel stiller dan vroeger", zegt Leo Seel. Wel moeite hebben ze met de overlast in de avond en nacht. "Het probleem speelt al jaren", zegt Seel. "We maken steeds melding van overlast om die vast te leggen. Dat is het enige wat we kunnen doen."

VerbodenAan de Bergense kant is het overigens verboden om jetski’s te water te laten. Volgens Seel let de gemeente daar goed op. "Vorig jaar hebben we gemeld dat er wat activiteiten waren, daar sturen ze dan meteen handhavers op af."

Burgemeester Manon Pelzer van Bergen bevestigde deze week na vragen van de VVD, die een brief had gekregen van de Geijselberg, dat er niks gebeurt om de overlast aan te pakken. Al drie jaar praten de burgemeesters van Bergen en Venray, de politiechef en de officier van justitie vruchteloos op dit hoge niveau over de negatieve kanten van de toeristische ontwikkelingen in Blitterswijck. Maar op het gemeentehuis komen volgens Pelzer nooit klachten binnen.

Nog nooitEen woordvoerster van Venray bevestigt dat. Voor klachten over jetski’s moeten de burgers bij Rijkswaterstaat zijn, over andere overlast is nog nooit geklaagd.

Daarom het advies van de burgemeester van Bergen: klaag wel, zodat het probleem zichtbaar wordt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee