Maatregelen tegen aso-asielzoekers nemen ergste druk in Weert weg

© ANP/Rob Engelaar

De maatregelen van het kabinet om overlast veroorzakende asielzoekers sneller over te plaatsen naar zogeheten aso-azc’s zijn "een stap in de goede richting". Dat zegt burgemeester Jos Heijmans van Weert.

Redactie

Het azc in zijn gemeente is een van de asielzoekerscentra waar veel incidenten plaatsvinden.

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) kondigde vrijdag extra maatregelen aan. Asielzoekers die overlast veroorzaken of betrokken zijn bij diefstallen, inbraken of geweldsincidenten kunnen voortaan sneller worden overgeplaatst naar de aso-azc’s.RegimeIn die aso-azc’s geldt een strikter regime. Zo is er een dagelijkse meldplicht en geldt er verplicht corvee. "In combinatie met maatregelen die we als gemeente zelf treffen, moeten we een heel eind kunnen komen. Het gaat de goede kant op. De ergste druk is er nu van af", meent de burgemeester.GespannenWeert zet vier statushouders in als "ogen en oren" in het azc. De gemeente hoopt zo te weten te komen wat er leeft binnen het azc en zo gespannen situaties te voorkomen. Ook zijn vreemdelingenpolitie en wijkagenten nadrukkelijk aanwezig in het centrum.

Minpuntje volgens Heijmans is dat de aso-azc’s geen gesloten inrichting zijn. Asielzoekers die het centrum verlaten zijn in overtreding, maar kunnen niet worden tegengehouden, zegt de burgemeester.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee