Dat wordt wennen: koele dagen in het vooruitzicht

We moeten weer even wachten op echt zomers weer.

We moeten weer even wachten op echt zomers weer.© Archief De Limburger

De astronomische zomer moet nog beginnen, maar we hebben al veel zomers warme dagen achter de rug. De kentering komt er echter aan. Deze week wordt het minder warm. Dat wordt wennen, want voor het eerst sinds 19 mei blijft de middagtemperatuur onder de 20 graden.

AD/Simone van Zwienen

Tot nu toe is het vrij warm geweest, stelt weervrouw Diana Woei van Weerplaza. "In het hoofdstation De Bilt hebben we achttien zomers warme dagen gehad, om precies te zijn. Het is een bijzondere hoeveelheid zomerse warmte die we hebben gehad, want in het jaar 2002 staat hetzelfde aantal in de boeken maar dan over een heel jaar. De zomer van het jaar 2002 kreeg slechts 16 zomerse dagen in de zomermaanden!"

KoelWie dacht dat het voor altijd zomers bleef, komt van een koude kermis thuis. Komende dinsdag en woensdag zijn behoorlijk koele dagen. "Onder invloed van een hogedrukgebied boven de Noordzee voert een noordelijke wind namelijk koele lucht aan, maar in aanloop naar de zonnewende (21 juni, het begin van de astronomische zomer) gaat de temperatuur weer omhoog", stelt Woei zonliefhebbers gerust.

OnweersbuiIn Limburg is maandagochtend kans op een stevige regen- of onweersbui. In de loop van de dag komt de zon geregeld tevoorschijn. Met 's middags 20 tot 24 graden is het minder warm dan afgelopen weekend.

Dinsdagmiddag wordt het hooguit 16 tot 20 graden. Vooral in de ochtend is het veelal bewolkt, in de middag breekt hier en daar de zon door. Het zuidoosten blijft ook dinsdag nog gevoelig voor een enkele bui.

Woensdag verloopt in het hele land droog. "Wel blijft het kwik in de middag bij 16 of 17 graden steken en dat is tamelijk koel voor juni."

Vanaf donderdag weer warmerIn de tweede helft van de week gaat de temperatuur iets omhoog. In de middag bereikt het kwik weer veelal de 20 graden. "De kans op zomers warme dagen met temperaturen tussen de 25 en 30 graden is echter vrij klein omdat de wind uit het westen waait. Door de westelijke wind wordt soms storingen vanaf de Atlantische Oceaan over ons land aangevoerd en neemt de kans op een regen toe."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee