Maastricht wil ‘middenzaal’ voor culturele activiteiten

Print
Maastricht wil ‘middenzaal’ voor culturele activiteiten

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Om het culturele aanbod te verstevigen moet Maastricht toch een zogeheten middenzaal krijgen.

In het coalitieakkoord dat maandag wordt ondertekend kondigen de partijen aan dat ze binnen vier jaar een "laagdrempelige, door veel gezelschappen te gebruiken" zaal willen realiseren, "waar mogelijk binnen een bestaande voorziening". Een paar jaar geleden werd nog een streep gezet door plannen voor een middenzaal voor maximaal 400 mensen. Onder meer de forse bezuinigingen op cultuur door toenmalig minister Halbe Zijlstra en het afketsen van Maastricht Culturele Hoofdstad zorgden ervoor dat een middenzaal niet meer aan de orde was.

Theater
Over een zaal voor (amateur)gezelschappen wordt al jaren gesproken en er zijn al tal van locaties de revue gepasseerd, zoals bijvoorbeeld het nooit gerealiseerde theater van Joop van den Ende, nieuwbouw van André Rieu, de Lambertuskerk en de Timmerfabriek.

In de loop der jaren zijn tal van zalen verdwenen, zoals de Staarzaal en FestiVillage. Andere zalen zoals de Platte Zaol, de Bonbonnière of AINSI zijn om verschillende redenen niet altijd even geschikt als ruimte voor amateurgezelschappen. Veel gezelschappen moeten genoegen nemen met ondermaatse ruimtes.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje