Roda JC en Korotaev zijn dicht bij een deal

Print
Roda JC en Korotaev zijn dicht bij een deal

Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

Roda JC rekent erop op zeer korte termijn een deal te sluiten met investeerder Aleksei Korotaev. De Russische zakenman zou 20 procent van de aandelen krijgen, de Kerkradenaren in ruil de begeerde twee miljoen euro die op een rekening bij een notaris in Heerlen staat.

Volgens goed ingevoerde bronnen zijn beide partijen na weken van intensief onderhandelen dicht bij een akkoord. Zo sprak een delegatie uit Kerkrade in Dubai met Korotaev.

Levensbelang
Voor Roda zijn de twee miljoen die lonken van levensbelang. De club is na de degradatie in een zwart scenario beland, met grote financiële problemen die het voortbestaan kunnen bedreigen. De huishouding – stadionhuur, spelerssalarissen, personeelskosten – kan niet in korte tijd aangepast worden aan de fors krimpende inkomstenstroom. Het Korotaev-geld is pure noodzaak om de grootste gaten te dichten en een gedwongen sanering door te voeren.

Korotaev mag Dubai nog altijd niet verlaten, omdat hij nog verwikkeld is in een aantal rechtszaken. Zo probeert hij een boete van 3500 euro van tafel te krijgen, waardoor hij gevrijwaard zou blijven van een strafblad. Ook is er nog een juridische strijd rond schadevergoeding met financieel bedrijf Helin International.

Niettemin is een handtekening van Korotaev genoeg om de twee miljoen bij de notaris vrij te maken. De zakenman stortte het bedrag in januari 2017 voor de eerste tranche aandelen (twintig procent) van Roda-eigenaar Frits Schrouff. Die overdracht werd nooit van kracht omdat de Rus al snel in Dubai achter de tralies verdween.

Onzekerheid
De degradatie en de onduidelijkheid over de financiën zorgen voor grote onzekerheid in het Parkstad Limburg Stadion. Amper drie weken voor het begin van de voorbereiding telt de selectie slechts dertien contractspelers. Technisch directeur Harm van Veldhoven zegt desgevraagd dat hij niets kan zeggen over het spelersbudget.

De toekomst van algemeen directeur Wim Collard is ongewis. Hij liet eerder doorschemeren dat hij in de zomer zijn functie zou neerleggen. Mogelijk blijft hij aan op de financiële afdeling.