De WK-bal, met een Limburgse vinding

De WK-bal, met een Limburgse vinding

Afbeelding: BL

Er is nog geen minuut gespeeld, maar de traditionele discussie over de WK-bal woedt al volop. Vier jaar geleden noemde Oranje- international Wesley Sneijder het stukje leer ‘een skippybal’. Over de wedstrijdbal voor het toernooi in Rusland – de Adidas Telstar - zei de Spaanse keeper Pepe Reina onlangs: “We gaan minstens 35 doelpunten van afstand zien, want het is onmogelijk om met dit ding te werken.” Het is niks nieuws. Bij ieder WK hebben voetballers uit de hele wereld een uitgesproken mening over de officiële wedstrijdbal.

Net onder de toplaag van de Telstar zit een Limburgse innovatie. De Keltan EPDM business van Arlanxeo, een wereldleider in synthetische elastomeren, gevestigd op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, tekent voor de duurzame vinding in de
officiële WK-bal.

Woordvoerder Chretien Rooijakkers: “Normaal zit in rubber de grondstof ethyleen op basis van olie, maar ons ethyleen is op basis van suikerriet. Daardoor hoeft voor ons rubber, dat direct onder de toplaag van de voetbal zit, vijftig procent minder ethyleen op basis van olie te worden gebruikt. Dat betekent tevens een verlaging van de CO2-footprint met wel vijftig procent. De producteigenschappen van deze rubbersoort zijn hetzelfde als rubber op oliebasis. De bal houdt daardoor alle benodigde voetbaleigenschappen, zoals de juiste elasticiteit en veerkracht.” Op het eerste gezicht lijkt een laag geschuimde rubber van suikerriet – het is net een kussentje – een druppel op een gloeiende milieuplaat. Maar honderdduizenden van die kussentjes zorgen wel degelijk voor minder vervuiling. Het verlagen van de CO2-footprint wordt voor bedrijven zoals Arlanxeo steeds belangrijker.

Op Brightlands Chemelot Campus staat het hoofdkantoor van Arlanxeo’s EPDM rubber en vlakbij op het Chemelot industrial park een van de grootste rubberfabrieken ter wereld. In Sittard-Geleen wordt nog steeds rubber op basis van olie geproduceerd, maar ook hier wordt alles in het werk gesteld om met technologische hoogstandjes het milieu te sparen. De op suikerriet gebaseerde rubber voor de bal is in Limburg bedacht door de R&D afdeling van Arlanxeo, maar wordt geproduceerd in een fabriek in Brazilië.

Ondanks - of misschien juist door al die commotie - is de officiële wedstrijdbal opnieuw wereldwijd een commerciële hit. Alles wat er rond de Telstar gebeurt, is big business. Voor de kleine beurs zijn er replica’s en wie drie keer een briefje van vijftig euro ophoest, mag zich eigenaar noemen.

Lees meer op de website van Brightlands