Elke wedstrijd overgeven: maag- en darmproblemen te lijf

Elke wedstrijd overgeven: maag- en darmproblemen te lijf

Afbeelding: BL

In de sportwereld wordt echt niet gelachen om maag- en darmproblemen. Natuurlijk, de stoelgangproblemen van wielrenner Tom Dumoulin tijdens de Giro d’Italia in 2017 waren wereldnieuws. Het historische sportmoment buit hij zelf met het nodige gevoel voor humor en relativeringsvermogen tegenwoordig slim uit in een reclamespotje. Maar het kan een topsportcarrière ook in de kiem smoren.

Universitair hoofddocent en bewegingswetenschapper Freddy Troost, verbonden aan de Universiteit van Maastricht: “Er zijn sporters  ie elke wedstrijd moeten overgeven of stoelgangproblemen hebben.” De onderzoeksleider Voedingsinnovatie en Gezondheid van het Centre for Healthy Eating and Food Innovation in Venlo gaat met voedingsonderzoek maag- en darmproblemen bij sporters te lijf. “Wielrenners, maar bijvoorbeeld ook marathonlopers hebben regelmatig problemen. Simpelweg omdat ze meer energie verbruiken dan het maagdarmkanaal kan verwerken. Zodoende moeten ze energie in de vorm van voeding blijven nemen, terwijl ze op de top van  hun kunnen aan het sporten zijn. Bij een aantal duursporten, zoals wielrennen, zorgt dit voor grote problemen, waardoor de prestatie afneemt. Hockeyers en tennissers lopen vaak minder tegen dergelijke problemen aan. Zij kunnen na een explosieve inspanning een rustmomentje pakken en hoeven nauwelijks te eten of te drinken tijdens een wedstrijd. Maar ook bij intervalsporten kunnen maag en darmen wel degelijk opspelen. Met de juiste voedingsvezels gecombineerd met voeding op maat kun je problemen voorkomen en betere prestaties halen.”

Voedingsinnovatie wordt in de sportwereld steeds belangrijker en op Brightlands Campus Greenport Venlo worden daarvoor speciaal sportlabs opgetuigd. Dit gebeurt in samenwerking met partners als Provincie Limburg en Topsport Limburg.

Lees meer op de website van Brightlands