Zes miljoen voor restauratie Limburgse rijksmonumenten

Print
Zes miljoen voor restauratie Limburgse rijksmonumenten

Kloostercomplex Sint Anna in Venray, Afbeelding: Maartje van Berkel

Rijksmonumenten in Kerkrade, Noorbeek en Venray krijgen een financiële injectie van het ministerie van Cultuur.

De provincie Limburg krijgt bijna 6 miljoen euro van het Rijk voor de restauratie van drie rijksmonumenten. In de prijzen vallen dit jaar de hoeve Nieuw Ehrenstein in Kerkrade (2,35 miljoen euro), het klooster Hoog Cruts in Noorbeek (332.500 euro) en het kloostercomplex Sint Anna in Venray (3,5 miljoen euro).

Groot onderhoud
Landelijk trekt minister Ingrid Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 34 miljoen euro extra uit voor de restauratie en groot onderhoud van kerken, molens, buitenplaatsen en ‘andere monumentale gebouwen’. In totaal gaat het om 27 projecten in heel Nederland.

Noodzaak
Om in aanmerking te komen voor een subsidie moeten de rijksmonumenten kunnen aantonen dat er daadwerkelijk een ‘noodzaak’ is om te restaureren, vertelt een woordvoerder van minister Van Engelshoven. Ook moeten ze ‘startklaar’ zijn voor de restauratie. Verder moet het monument zelf 30 procent van de totale restauratiekosten kunnen ophoesten, de overheid betaalt vervolgens de overige 70 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee