Eerste Duitse internetkabel ligt op Limburgse bodem

Print
Eerste Duitse internetkabel ligt op Limburgse bodem

Afbeelding: Luc Lodder

Schinveld - De eerste Duitse internetaansluiting op Nederlands grondgebied is binnenkort een feit. Nog deze zomer hebben 25 woningen aan de rand van Schinveld glasvezel van de overburen.

Het kostte nogal wat regel- en uitzoekwerk om dat voor deze eerste keer mogelijk te maken. De EU wil de procedure dit jaar vergemakkelijken. Dan kunnen op meer plekken kabels over de grens worden getrokken. Dat kan bijdragen aan het verminderen van het aantal ‘witte vlekken’ in deze provincie met de lange landsgrens. 18.654 huishoudens in Limburg hebben nog geen snel internet, waarvan 10.456 in het buitengebied.

Bijdrage
Hoeveel zich daarvan dicht bij de grens bevinden is onbekend, maar afgaande op het onderzoek dat de provincie liet doen zijn het er in elk geval vele tientallen, zo niet honderden. Die zouden geholpen kunnen worden met een (glasvezel)kabel uit Duitsland of België. De provincie maakt de eerste aansluiting in Schinveld mede mogelijk met een kleine bijdrage. Daarnaast betalen gemeente en bewoners mee. Provincie en gemeente vinden het van belang dat bewoners toegang hebben tot snel internet om mee te kunnen in de digitale ontwikkelingen in de samenleving. Als er meer aanvragen komen zullen die op zich beoordeeld worden, zegt de provincie.

Vlekken
De provincie maakte eerder al duidelijk te zoeken naar oplossingen voor de witte vlekken, omdat snel internet bijdraagt aan behoud van de leefbaarheid in dorpen. Een onderzoek dat bureau Dialogic in 2016 deed voor de provincie is vertrekpunt om de knelpunten in kaart te brengen. Dan gaat het met name om plekken die zo afgelegen zijn dat het voor telecombedrijven niet interessant is om snel internet aan te leggen. Als overheden en bewoners bijdragen kan dat wel rendabel worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu