Ondernemers gecharmeerd van electrische bakfiets voor bestelvervoer

Print
Ondernemers gecharmeerd van electrische bakfiets voor bestelvervoer

Afbeelding: Aron Nijs

De elektrische bakfiets blijkt in de binnenstad van Maastricht een goed alternatief voor het bestelvervoer. Dat is de conclusie van vier ondernemers die er een half jaar bij wijze van proef gebruik van maakten.

Vier ondernemers kregen van Maastricht Bereikbaar een bedrag voor de aanschaf van een elektrische cargo bike vergoed, als zij hun bestelbus of personenauto lieten staan. Kapper aan huis HairVisit, Blanche Dael koffiebranderij & theepakkerij, evenementenbureau PP Events en studentenservicebedrijf Jules stapten op de e-cargo bike voor de proef.

Parkeergeld
Alle deelnemers vinden dat de fiets goed bevalt en prettig in het gebruik is. "Je kunt er voldoende in meenemen. In de binnenstad is de e-cargo bike sneller en gemakkelijker, en je bespaart veel parkeergeld." Blanche Dael noemt ook de vitaliteit van medewerkers en schone lucht als voordelen. 

Voor de ondernemers was het in het begin even wennen. "De e-cargo bike is langer en je hebt een redelijke snelheid. Verder zijn de fietspaden niet erg goed berekend op bakfietsen, zeker niet bij het inhalen."

Maastricht Bereikbaar startte eind 2017 samen met de Hogeschool van Amsterdam een proef waarbij Maastrichtse ondernemers een e-cargo bike naar keuze zes maanden uittestten. 

Bakfietsstalling
De vier ondernemers die deelnamen aan de proef bepleiten goede stallingen voor de bakfietsen. “Er zijn wel parkeerplekken, maar de kosten daarvan wegen niet op tegen de besparing. De gemeente zou moeten nadenken over een parkeervergunning voor de deur voor bakfietsen. De enige bewaakte fietsenstalling waar de fiets in past is bij het station, dat moeten er meer worden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →