Nog DNA van 3000 mannen nodig in zaak-Nicky

Print

Afbeelding: ANP/Piroschka van de Wouw

Justitie benadert drieduizend mannen telefonisch om DNA af te staan in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen uit Heibloem.

Deels gaat het om mannen die geen gehoor hebben gegeven aan een eerdere oproep om DNA af te staan. Een aantal mannen wordt voor het eerst benaderd.

Brunssumerheide
De drieduizend DNA-monsters zijn volgens politie en justitie nodig om alle families in beeld te krijgen die in 1998 rond de Brunssummerheide woonden. In dat jaar werd het lichaam van de elfjarige Nicky op de heide gevonden. De jongen was daar een dag eerder tijdens een jeugdkamp uit zijn tent verdwenen. Op de kleding van Nicky is mannelijk DNA aangetroffen. Justitie verwacht, op basis van onder meer geoprofilering, dat degene die sporen achterliet, uit het gebied rond de hei komt. Hij is mogelijk betrokken bij de dood van Nicky Verstappen en kan opheldering geven over de laatste uren in het leven van Nicky, is de overtuiging van het onderzoeksteam.

DNA-verwantschapsonderzoek 
Dit voorjaar werd rond de Brunssummerheide en in Nicky’s woonplaats Heibloem Nederlands grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit gehouden. In totaal 21.500 mannen kregen het verzoek om vrijwillig DNA af te staan. Op 1 juni hadden er 14.765 gehoor gegeven aan de oproep. Om het DNA van elke familie die in 1998 rond de Brunssummerheide woonde in beeld te krijgen, trekt de politie alle registers open en worden nog drieduizend mensen benaderd. Ook familieleden van mannen die in 1998 in het zoekgebied woonden en inmiddels zijn overleden, worden benaderd. In het oorspronkelijke onderzoek werden mannen tussen de 18 en 75 jaar opgeroepen. Nu worden ook 75-plussers benaderd.

Half jaar tot jaar
Naast de 21.500 mannen die werden opgeroepen voor het verwantschapsonderzoek, kregen vorig jaar ook 1500 mannen het verzoek om DNA in te leveren voor een directe vergelijking met het gevonden materiaal. Deze mannen waren op het moment van Nicky’s dood op of in de buurt van de Brunssummerheide. Een aantal van hen heeft geen DNA afgestaan en wordt nu ook opnieuw benaderd. Indien daar echte weigeraars tussen zitten of mensen zijn overleden, zal justitie proberen familieleden te traceren om zo toch de familielijn in beeld te krijgen. Het hele proces van afnemen en analyseren kan nog een half jaar tot een jaar duren.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje