Fors minder leerlingen op middelbare scholen in Limburg

Print
Fors minder leerlingen op middelbare scholen in Limburg

Afbeelding: AD

In 2031 zitten er bijna 11.000 leerlingen minder op de Limburgse middelbare scholen. Dat is bijna twintig procent minder dan de huidige 55.000 tieners die nu in het voortgezet onderwijs zitten.

In Noord- en Midden-Limburg loopt het aantal leerlingen op het vmbo het sterkst terug: 30 procent minder. In Zuid-Limburg is de prognose 24 procent minder.

Lees ook: Sint Ursula luidt noodklok: dalende leerlingenaantallen

Consequenties
Dat betekent dat schoolbesturen actie moeten ondernemen om niet in de problemen te komen met personeel en gebouwen. Als schoolbesturen er niet in slagen samen te werken om deze problemen aan te pakken, kan dat leiden tot het verdwijnen van onderwijsrichtingen, sluiting van scholen en in het ergste geval faillissementen.

Vmbo
Hiervoor waarschuwen de ministers van onderwijs, Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Gisteren hebben ze een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de nieuwste prognoses over de krimp. Het vmbo heeft niet alleen last van de krimp maar ook van de leerlingen die de havo gaan doen.

Lees ook: Harde klappen in middelbaar onderwijs Venlo en Nederweert

Banen verdwijnen
In 2012 lieten de leerlingenprognoses overigens al een forse krimp zien, waarbij werd aangekondigd dat er de komende jaren honderden banen in het Limburgse middelbare onderwijs zouden verdwijnen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →