Dit zijn de schadelijkste sigarettenmerken

Print
Dit zijn de schadelijkste sigarettenmerken

Afbeelding: iStock

De honderd populairste sigarettenmerken in Nederland zijn 2 tot 26 keer schadelijker dan wettelijk is toegestaan.

Het RIVM onderwierp alle merken aan de zogenaamde Canadese meetmethode, die de hoeveelheid teer en nicotine eerlijker meet. Die 'schaamlijst' die daaruit voortvloeit is nu bekend. Dus ook: wat is de ongezondste sigaret die in Nederland te koop is?

Belinda
Dat is dus het merk Belinda Super Kings: 36,3 milligram teer zuig je als roker naar binnen met Belinda, waar 10 milligram wettelijk te toegestaan. Goeie tweede is de Marlboro Red 100s met 34,8 mg. Op plaats drie staat de Lucky Strike Original Red met 32,8 milligram teer die per peuk richting je longen gaat.  Zie onderaan dit artikel een top 20. 

Sjoemelsigaret
Daarmee zijn deze peuken de ongezondste, maar nog niet de grootste sjoemelsigaretten. Het aantal milligram teer volgens de wettelijke meetmethode ligt bij de genoemde drie sigarettenmerken namelijk op 10 milligram. Daarmee zijn ze alledrie nu dus ruim drie keer ongezonder dan ze zelf zeggen te zijn. 

Marlboro Prime
Maar bijvoorbeeld Marlboro Prime geeft volgens de wettelijke ISO-meetmethode aan 'slechts' 1,0 milligram teer per sigaret te bevatten. Terwijl dat volgens het RIVM 26,1 is. Waarmee Marlboro Prime dus liefst 26 keer meer teer je longen instuurt dan het merk zelf zegt te doen.

Nicotine
Ook als het gaat om de verslavende stof nicotine blijft geen enkele sigaret onder de wettelijke toegestane norm. Gemeten met de Canadese meetmethode bevatten de honderd sigarettenmerken per peuk 2 tot 17 keer meer nicotine dan zou moeten. De peuken zijn dus niet alleen veel schadelijker maar ook vele malen verslavender.

Gaatjes
Het RIVM heeft het onderzoek uitgevoerd omdat al jaren discussie is over de huidige meetmethode van schadelijke stoffen in sigaretten. In zowal alle sigaretten zitten al jaren minuscule gaatjes die ervoor zorgen dat er gewone lucht mee naar binnen wordt gezogen bij het roken. Dat verlaagt de hoeveelheid schadelijke stoffen.

Bewust schade
Maar de wettelijke ISO-meetmethode (machines die het roken nabootsen) houdt géén rekening met het feit dat rokers met hun mond en vingers de kleine luchtgaatjes dichtknijpen. Daardoor krijgen rokers in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen binnen dan wordt gemeten. Het RIVM toont nu aan dat dat ook klopt. Advocaat Bénédicte Ficq en tal van instanties proberen het Openbaar Ministerie al tijden te bewegen om tot strafvervolging over te gaan van de tabaksindustrie, omdat sigarettenfabrieken al decennialang zouden weten dat de ISO-meetmethode de werkelijkheid niet weergeeft. Dus zouden tabaksproducenten bewust schade toebrengen aan de gezondheid van miljoenen rokers.

Canadese methode
Onder anderen staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is groot voorstander van de eerlijke Canadese meetmethode die drastische gevolgen zou hebben voor de hoeveelheid teer en nicotine in sigaretten. Blokhuis neemt de resultaten morgen in ontvangst. 

Top 20 slechtste sigaretten 
In onderstaande tabel geven wij de top 20 van slechtste sigaretten weer op basis van de hoeveelheid teer gemeten volgens de Canadese methode. Goed om te weten: de huidige wet bepaalt dat sigarettenrook maximaal 10 mg teer mag bevatten. 
 

Merknaam Teer (mg per sigaret)
Belinda Super Kings 36,3
Marlboro Red 100s 34,8
Lucky Strike Original Red 32,8
L&M Red Label 31,2
Dunhill International 30,5
Titaan Red 30,4
Marlboro True Red 30,1
Tivoli Kingsize 30,0
JPS Red 30,0
Belinda Filterkings 29,9
Pall Mall Red 100s 29,8
Lucky Strike Red Additive Free 29,8
Pall Mall Red 100s 29,8
Gauloises Blondes Blue 29,2
Davidoff Classic 29,1
Export Red 28,9
Lexington 28,9
Superkings original black 28,5
L&M Blue Label 28,1
Camel Original 28,1