Regionale stakingsdag metaalsector in Limburg

Print
Regionale stakingsdag metaalsector in Limburg

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Stakingsdreiging bij VDL Nedcar in Born, Tata Steel in Maastricht en bijvoorbeeld Oerlikon in Lomm. De vakbonden hebben woensdag 20 juni uitgeroepen tot regionale stakingsdag.

Ze vragen de leden in de metaalsector om die dag bijeen te komen in Eindhoven.

Werknemers van Daf Trucks in Eindhoven leggen komende vrijdag al het werk neer. En personeel van Fokker in Papendrecht start alvast met werkonderbrekingen, zogeheten verlengde lunchpauzes.

Zij vormen daarmee de voorhoede van een mogelijke stakingsgolf in de metaalsector. Eentje die ook bijvoorbeeld VDL Nedcar in het productiehart kan treffen. "De actie­bereidheid in Born is zeer groot", zegt FNV-bestuurder Hans Wijers. Stakingen in 2016 leren dat er niet veel voor nodig is om de lopende band in de fabriek in Born stil te leggen.

Kookpunt
De onvrede over de lopende cao-onderhandelingen nadert net als ruim twee jaar geleden het kookpunt. Aan de cao Metalelektro gingen destijds negen maanden van onderhandelen en veel stakingen vooraf.

Ook nu weer staan de werkgevers verenigd in de FME, en de bonden lijnrecht tegenover elkaar en geven elkaar geen duimbreed toe. De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar (minimaal 1000 euro per jaar) en willen meer vaste aanstellingen voor jongeren en een gelijke beloning van vaste en tijdelijke werk­nemers. Ze noemen het cao-bod van FME ‘schandalig’ en de houding van werkgevers ‘ronduit respectloos’.

Gevaar
FME stelt op haar beurt dat het voorstel van 6,9 procent meer loon over de gehele cao-looptijd van 33 maanden ruim boven de inflatie ligt en dat instemmen met alle voorwaarden de toekomstbestendigheid en werkgelegenheid in de sector in gevaar brengt.

Een staking zou voor VDL Nedcar op een zeer ongelukkig moment komen. Volgende week zaterdag wordt gevierd dat koningin Juliana vijftig jaar geleden (27 juni 1968) de toenmalige Daf-fabriek opende. „Maar vooral moeten we de afspraken met onze partner BMW nakomen in een bovendien cruciaal jaar, waarin afspraken moeten worden gemaakt voor de komende jaren.”