Adyen schiet omhoog bij beursgang

Print
Adyen schiet omhoog bij beursgang

Exterieur van betalingsbedrijf Adyen. Afbeelding: ANP

Betalingsdienstverlener Adyen, Nederlands succesvolste bedrijf van het laatste decennium, was woensdag op zijn eerste handelsdag op Beursplein 5 zeer in trek.

Het aandeel ging voor een introductieprijs van 240 euro naar het Damrak en stond na de openingsbel al op 400 euro.

Beleggers
Momenteel kunnen ook particuliere beleggers gewoon handelen in het fintechbedrijf, de inschrijving voorafgaand aan de beursgang was voorbehouden aan grote institutionele partijen. De beursgang van Adyen is de grootste sinds die van ABN AMRO. Adyen verwerkt betalingen voor grote binnen- en buitenlandse klanten als de Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify.

Bij een openingskoers van 240 euro per aandeel was de onderneming ruim 7 miljard euro waard.

Postcode-kanjer
Alle 750 medewerkers van de betaalspecialist cashen mee, tot de koffiejuffrouw toe. Adyen wordt door zakenbanken inmiddels op wel 5 tot 10 miljard euro geschat. Aangezien de directie 10 tot 15 procent van de aandelen naar de beurs brengt, kunnen de werknemers tussen een half miljard tot 1,5 miljard euro in hun zak steken. Dat is alsof de Postcode-kanjer in je wijk valt.

Een woordvoerder van Adyen, nuanceert alle euforie. ,,Dit is Nederland, we hebben het niet over Silicon Valley-achtige taferelen waarbij de laagste werknemer multimiljonair wordt'', zegt hij. Hoeveel ieder personeelslid kan incasseren? ,,Dat hangt er vanaf. Voor de een zal het een leuke bonus of een vakantie zijn, voor sommigen een auto of een huis.''

Grootste succesverhaal 
Adyen mag bij de meeste Nederlanders onbekend zijn, het in 2006 door Van der Does gestichte financiële techbedrijf is misschien wel het grootste Nederlandse succesverhaal sinds TomTom. Met zijn softwareplatform regelt het bedrijf het betaalverkeer - van online tot toonbank - voor talloze giganten: Facebook, Uber, Netflix, AirBnB, Twitter, L'Oreal, eBay. In ons eigen land zijn onder andere De Bijenkorf, Coolblue en Rituals klant.