Medtronic is meer voor Maastricht dan alleen onderzoek en ontwikkeling

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

In het dagelijks leven krijgt de Maastrichtenaar weinig mee van wat een internationaal bedrijf zoals Medtronic doet. Burgemeester Annemarie Penn kreeg maandag een kijkje in de hightech-keuken van de Medtronic onderzoekers en ontwikkelaars. En passant sprak ze 450 wetenschappers uit meer dan 30 landen toe.

Laurens Bouvrie

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake sprak afgelopen maandag in Hotel van der Valk voor een keur van internationale wetenschappers. Haar thema was samenwerking. Drie dagen lang zijn de honderden Medtronic specialisten in de ontwikkeling van medische appartuur te gast bij het in Randwyck gevestigde Bakken Research Center. Na haar speech ging de burgemeester uitgebreid in gesprek met Maastrichtse medewerkers van het internationaal toonaangevende medische technologiebedrijf.

Samenwerken als sleutelwoordIn het dagelijks leven krijgt de Maastrichtenaar weinig mee van wat een bedrijf zoals Medtronic doet. De burgemeester kreeg een kijkje in de hightech-keuken van de Medtronic onderzoekers en ontwikkelaars. Door de hooggekwalificeerde medewerkers, waaronder tal van Limburgers, werd zij bijgepraat over de laatste stand van zaken op het gebied van ontwikkeling van pacemakers en apparatuur ten behoeve van diabetespatiënten. Maar Medtronic doet in Maastricht veel meer dan alleen research & development. De Limburgse hoofdstad is de bakermat van intensieve samenwerking met (academische) ziekenhuizen. Speerpunt van die samenwerking is het bevorderen van zo efficiënt mogelijk en zo volledig mogelijk zorg te verlenen in dienst van de patiënt. Die samenwerking heet Integrated Health Solutions.

Kansen voor jongeren in de eigen regioMedtronic Bakken Research Center zou er niet verkeerd aan doen om Maastrichtenaren nader kennis te laten maken met het bedrijf. Nog geen veertig jaar geleden was Maastricht vooral een fabrieksstad. Anno 2018 wordt in de regio door bedrijven zoals Medtronic intensief gewerkt en gesleuteld aan de (medische) toekomst. Dat levert niet alleen werk op voor internationale bollebozen. Hoog en laag opgeleide mensen vinden emplooi bij Medtronic. Door intensieve samenwerking met Maastricht UMC+, Universiteit Maastricht en Brightlands zit de regio ook vooraan als het gaat om gebruik van al die medische innovaties. Van dat alles is menig Maastrichtenaar zich niet altijd even bewust. Voor velen zijn bedrijven als Medtronic vooral een ver-van-mijn-bed-show. “Dao höbbe veer toch niks aon”.

Een medewerker uit de regio: “Ik vond vrij snel na mijn studie werk in Den Haag. Door Medtronic kreeg ik de kans om mijn vak in Zuid-Limburg uit te oefenen. Bedrijven zoals Medtronic zijn voor mijn generatiegenoten in onze regio van het grootste belang.”

Economische en maatschappelijke belangenDat een congres zoals dit, voor de 19e keer georganiseerd door European Science & Technologie Conference, voor Maastrichtse hotels van belang is, behoeft geen nadere uitleg. Medtronic wil, zo wordt diverse keren benadrukt, meer zijn dan alleen een belangrijk medisch bedrijf. Algemeen directeur Leo Kretzers: “We zijn een belangrijke werkgever en hebben een maatschappelijke functie in de regio. Dit doen we door een voortdurende samenwerking met onderwijs, Provincie Limburg en door op klinisch gebied samenwerking met ziekenhuizen in de regio te zoeken en te intensiveren. Daar is een goede relatie met de gemeente en haar inwoners een belangrijke basis voor”.

Wonen en werken in Maastricht Tijdens het bezoek van burgemeester Penn werd duidelijk dat het geen eenrichtingsverkeer is. Medtronic vindt de regio op tal van punten de beste werk- en woonplek van Europa. De Euregio Maas-Rijn biedt, aldus Medtronic, werknemers een prachtig leefgebied. Een medewerker uit Noord-Brabant beaamt: “Wie wil nou niet in Maastricht werken, wonen en leven?"

Over MedtronicMedtronic is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie (pacemakers, ICD’s, stents, hartkleppen, insulinepompen, neurostimulatoren, enz.). Voor miljoenen mensen biedt Medtronic oplossingen om pijn te verlichten, gezondheid te herstellen en levensduur te verlengen.

Medtronic Nederland heeft een verkoopkantoor in Eindhoven, een internationaal distributie- en servicecentrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingscentrum in Maastricht, een productiefaciliteit in Kerkrade en een Service & Repair Center in Heerlen. Meer informatie vindt u op www.medtronic.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee