Maastrichtse jongeren helpen leeftijdsgenoten met hulpvragen

Print
Maastrichtse jongeren helpen leeftijdsgenoten met hulpvragen

Wethouder Bert Jongen bood de jongeren van @ease bij de start een koffiezetapparaat aan. Afbeelding: Sociaal Domein Maastricht-Heuvelland

Ze zijn al een paar maanden bezig: @ease. Jonge Maastrichtse vrijwilligers, waarvan sommige ervaringsdeskundigen, hebben de landelijke primeur met advies aan jongeren tussen de 12 en 25 jaar die vragen hebben over zaken als fysieke en psychische klachten, seksualiteit, verslaving en geldproblemen.

Met deze laagdrempelige hulpvorm heeft @ease in Maastricht de landelijke primeur. Het is komen overwaaien uit het Australië waar het onder de naam Headspace al succesvol is gebleken. Landen als België, Ierland en Denemarken volgden.

Werkwijze
Het team van jonge vrijwilligers kan goed inspelen op vragen van generatiegenoten en verwijzen jongeren met specifieke vragen zonodig door naar reguliere zorg.

Onderzoek
In 18 Zuid-Limburgse gemeenten is onderzoek gedaan naar het gebruik van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) door jeugd. Het onderzoek van de Universiteit Maastricht laat zien dat het gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg 1,4 procent hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er speciale aandacht nodig is voor kinderen uit eenoudergezinnen en kinderen in armoede, omdat dit kwetsbare doelgroepen blijken op basis van de geboden hulp.

Openingsuren
@ease zit aan de Bogaardenstraat 35A en is open op dinsdag van 15.30 tot 18.30 uur, en op donderdag van 14.00 tot 19.00 uur.

Mailen kan naar: maastricht@ease.nl

Meer informatie: www.ease.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen