Camerabewaking geïnstalleerd bij Berenkuil Maastricht

Print

Kunstenaar Michiel Huisman aan het werk in de Berenkuil Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Het kunstwerk in de voormalige Berenkuil in Maastricht wordt deze dagen teruggeplaatst. Dinsdag werd begonnen met de installatie van een camerasysteem, dat vandalisme in de toekomst moet voorkomen.

De oorspronkelijke kunstenaar Michiel Huisman was dinsdag ook al aanwezig in de Berenkuil. Woensdag en donderdag worden de gerestaureerde en nieuw gemaakte beelden teruggeplaatst.

Lees ook: Troostmachine keert terug in de berenkuil

De afgelopen jaren is de beeldengroep  'de Halfautomatische Troostmachine van Maastricht' volledig gerestaureerd. Dat was nodig omdat er door beschadigingen en diefstal van zes bronzen beelden niet veel meer over was van het geheel.

Beer Jo
Tijdens de restauratie zijn de zes beelden opnieuw gemaakt en is ook het beeld van beer Jo, die op een bankje naast de Berenkuil zat, gerepareerd. Nieuw is een poëtische tekst van dichter Wiel Kusters, die op de bank bij beer Jo komt te staan. Ook komt er een brochure van het restauratieproces, dat fotografisch is vastgelegd.

Camerabewaking
Om te voorkomen dat de boel opnieuw wordt vernield, wordt camerabewaking ingesteld. De restauratiekosten van 140.00 euro zijn grotendeels opgehoest door een anonieme weldoener. De gemeente Maastricht legt 20.000 euro bij.

Vrijdag om 10.00 uur staat wethouder Bert Jongen samen met Huisman letterlijk stil bij de Berenkuil om het moment te markeren dat het kunstwerk weer terug is waar het hoort.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →