Opera Compact mikt op Limburgse scholen en zalen

Print
Opera Compact mikt op Limburgse scholen en zalen

Archiefbeeld uit het Muttheater in Weert Afbeelding: Stefan Koopmans

Limburg is een operahuis rijker: Opera Compact. Het gezelschap mikt op de middel- grote zalen in Limburg, Brabant en Belgisch-Limburg.

Grote producties passen er niet in, maar er is wel een potentieel publiek.

Operavak
Drijvende krachten achter Opera Compact zijn operaregisseur Sybrand van der Werf en sopraan Fenna Ograjensek. De twee initiatiefnemers zijn gepokt en gemazeld in het operavak. Van der Werf studeerde in 2006 af aan de Toneelacademie in Maastricht en is sinds die tijd vrijwel uitsluitend als operaregisseur werkzaam.  Hij wordt artistiek leider van Opera Compact. Fenna Ograjensek, die als zakelijk leidster op zal treden, werkt als freelance zangeres en organisator.  Ze was onder meer twee jaar verbonden aan de Florida Grand Opera in waar zij als Young Artist rollen vertolkte.

Orkestbak
Het nieuwe initiatief is in nauwe samenspraak met intendant Waut Koeken van Opera Zuid tot stand gekomen. "In het zuiden zijn veel zalen waar Opera Zuid gewoon niet in past. Neem het Munttheater in Weert, waar Oost-Europese producties werkelijk in de orkestbak moeten worden gepropt. We hebben inmiddels met een aantal zalen  contact gehad en ze zijn zonder uitzondering enthousiast”, vertelt Van der Werf.

Kwaliteit
Ograjensek wijst op het grote zangerspotentieel in de grensstreek. Opera Compact gaat per productie mensen inhuren en wat goed is, hoeft volgens de zangeres niet van ver te komen. "Maar goede kwaliteit staat voorop”, aldus de sopraan, die meent dat het publiek meer betrokken raakt als het de acteurs kent. Dat is ook wat het duo nastreeft: bekende opera’s, maar kort bij het publiek.

Educatie
De eerste productie die op stapel staat, is Don Giovanni in 2020. Dit jaar nog zal het operahuis een educatieproject in aula’s van scholen draaien met de naam I Hate Music, een mini-opera van 30 minuten genoemd naar vijf kinderliedjes van Leonard Bernstein. In 2019 volgt dan een pop-up opera met als titel I Hate Opera, bedoeld voor festivals en een stationstour. "We moeten de komende tijd gebruiken om mensen te laten weten dat we er zijn met bekende titels. Daarna wordt het spannend om nieuwe titels te programmeren”, aldus het duo, dat zegt altijd open te staan voor elke vorm van samenwerking.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →