Wegens droogte: verbod op gebruik water uit beken

Print
Wegens droogte: verbod op gebruik water uit beken

Afbeelding: Jeroen Kuit

Waterschap Limburg stelt met ingang van maandagmiddag 12 uur een verbod in op het gebruik van water uit beken en rivieren in Noord- en Midden-Limburg om akkers en weilanden te beregenen.

Het verbod geldt tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2018.

Wateroverlast
Hoewel er, vooral in Zuid-Limburg, de afgelopen weken veel wateroverlast is geweest door hoosbuien, is het tevens al een langere periode droog en warm. Hierdoor is het waterpeil in het noorden en midden van de provincie flink verlaagd, stelt het waterschap. Het instellen van het verbod moet er mede voor zorgen dat er voldoende watervoorraad beschikbaar blijft in de aanloop naar de zomer.

Gevolgen
Bestuurder Har Frenken van  Waterschap Limburg: "We zijn in het zuiden van de provincie nog bezig met de gevolgen van de extreme wateroverlast van de afgelopen weken. Tegelijkertijd zien we dat het extreem droog wordt door de aanhoudende warmte en droogte. Dit soort extreme weersituaties gaan we in de toekomst steeds vaker zien door het veranderende klimaat.”

Er zijn beken in Noord- en Midden-Limburg die altijd voldoende afvoer hebben. Voor deze beken, onder meer de Niers, Swalm en Neerbeek, geldt het verbod niet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →