Spanje ontslaat bondscoach vlak voor WK vanwege overstap naar Real Madrid

Print
Spanje ontslaat bondscoach vlak voor WK vanwege overstap naar Real Madrid

Afbeelding: EPA

Twee dagen voor de eerste groepswedstrijd op het WK heeft de Spaanse voetbalbond Julen Lopetegui ontslagen. De bond hoorde dinsdag dat de bondscoach na het WK trainer wordt van Real Madrid.

Het leidde tot veel commotie in Spanje en rond het nationale elftal. Woensdag besloot de nieuwe bondsvoorzitter Luis Rubiales om zonder Lopetegui het WK in te gaan.

Complex
"De onderhandelingen hebben plaatsgevonden zonder dat wij daarvan wisten", zei Rubiales op een persconferentie in het basiskamp van de Spanjaarden in Krasnodar. "Pas 5 minuten voor het persbericht van Real Madrid kwam, zijn wij ingelicht. Dat is niet zoals het hoort. Dit is een heel complexe situatie. We zitten twee dagen voor onze eerste wedstrijd op het WK en er is veel werk te doen. Uiteindelijk zal dit ons sterker maken. Nee, ik voel me niet verraden door Julen. Ik bewonder en respecteer hem. Ik zie hem als een toptrainer, het was dan ook erg moeilijk om deze beslissing te nemen."

Rubiales wil verder zo min mogelijk veranderen aan de staf. Technisch directeur Fernando Hierro lijkt de voornaamste kandidaat om vrijdag tegen Portugal als bondscoach op de bank te zitten.

Afkoopsom
De 51-jarige Lopetegui verlengde vorige maand zijn contract als bondscoach nog tot en met 2020. De verbintenis bevatte een gelimiteerde afkoopsom van naar verluidt 2 miljoen euro. De Madrileense voorzitter Florentino Pérez ziet in Lopetegui de geschikte opvolger van Zinedine Zidane, die na 2,5 jaar met daarin drie eindzeges in de Champions League besloot te vertrekken.

Na de aankondiging van Zidane dat hij stopt in Madrid, werden vooral Mauricio Pochettino, Massimiliano Allegri, Guti en André Villas-Boas genoemd als mogelijke opvolgers. De naam van Lopetegui dook nergens op. Het kwam voor iedereen dan ook als een grote verrassing dat Pérez de Spaanse bondscoach aanstelde.

Favoriet
De voormalige doelman van onder meer Real en Barcelona volgde na het EK 2016 Vicente Del Bosque op bij de wereldkampioen van 2010. Onder leiding van Lopetegui bleef Spanje ongeslagen in de kwalificatie voor het WK in Rusland. 'La Roja' wordt gezien als een van de favorieten voor de wereldtitel.