‘Dieselgate eist jaarlijks negen levens in Zuid-Limburg’

Print
‘Dieselgate eist jaarlijks negen levens in Zuid-Limburg’

Afbeelding: iStock

Zuid-Limburg hoort bij de honderd Europese gebieden waar dieselgate de meeste slachtoffers maakt. Jaarlijks sterven naar schatting negen mensen in deze regio voortijdig als gevolg van het dieselschandaal, waarbij auto’s vier tot zeven keer zoveel schadelijke uitlaatgassen produceren als officieel werd gemeld.

De term dieselgate ontstond in 2015, toen aan het licht kwam dat het Volkswagenconcern bij tests sjoemelsoftware gebruikte om de hoge stikstofuitstoot te verheimelijken. Later bleek dat alle Duitse autofabrikanten en hun dochterbedrijven om dezelfde reden sjoemelsoftware gebruikten.

Kaart
Dat Zuid-Limburg in de Europese top-100 zit van gebieden waar dieselgate de meeste slachtoffers maakt, blijkt uit een interactieve kaart, die is gemaakt door het Oostenrijkse onderzoekscentrum IIASA en het nieuwsplatform The European Data Journalism Network.

Onderzoek van IIASA wees uit dat fijnstof en stikstofoxide van dieselauto’s jaarlijks voor circa 10.000 vroegtijdige sterfgevallen in Europa zorgt. Ongeveer de helft, 5.000 vroegtijdige doden per jaar, zijn volgens de onderzoekers toe te schrijven aan dieselgate, waarbij de uitlaatgassen van de auto’s veel schadelijker zijn dan tests aangaven. Giftige dieseldampen zorgen voor voortijdige sterfgevallen door hart- en vaatziekten, longaandoeningen en kanker.

Dat Zuid-Limburg in de dieseluitstoot-top staat, is niet zo heel verrassend. In feite staan in die top-100 alle dichtbevolkte gebieden in Europa. In regio’s waar veel mensen wonen, rijden ook veel auto’s. Ook de Randstad, Luik, Aken en het hele Ruhrgebied kleuren rood op het dieselgate-kaartje. In Nederland vallen volgens de onderzoekers 180 doden extra per jaar als gevolg van dieselgate. De meeste slachtoffers vallen in de grotere landen Italië (1250), Duitsland (960) en Frankrijk (680).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →