Hoofdpijn docent komt niet door gegooid waterflesje

© iStock

Beroepscollege Parkstad hoeft een docent geen vergoeding te betalen voor psychische klachten die hij zou hebben opgelopen nadat een leerling hem had bekogeld met een waterflesje.

Benti Banach

Volgens de rechtbank Maastricht is niet bewezen dat de klachten van de docent door het incident zijn veroorzaakt.

AchterhoofdDe 60-jarige docent bouwtechniek kreeg in januari 2014 tijdens het surveilleren op het Herle College een plastic waterflesje tegen zijn achterhoofd gegooid. Zijn huisarts constateerde een dag later hoofdpijn, misselijkheid, verdriet en machteloze woede bij de docent. Ruim tien jaar eerder had hij al burn-outklachten gehad.

BoventalligVijf maanden later kreeg hij van Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg, waar de praktijkschool onder valt, te horen dat hij boventallig was verklaard. Hij verwijt de school van hem af te willen na het incident met het flesje. Hij stelde SVOPL aansprakelijk en eiste elfduizend euro als vergoeding voor de kosten die hij heeft gemaakt. De schoolstichting stelt echter dat hij al ruim voor januari 2014 psychische klachten had en burn-outverschijnselen vertoonde.

OngevalDe rechtbank is met meerdere vragen blijven zitten. Zo is niet duidelijk geworden of er sprake is van een bedrijfsongeval of een beroepsziekte, of er tijdens de surveillance van de docent genoeg toezicht was en ook of hij nu een vol of leeg flesje tegen zijn hoofd had gekregen. Daarom is de eis van de docent afgewezen.