OM: ‘Man uit Velden bedreigde politie met nepwapen’

Print
OM: ‘Man uit Velden bedreigde politie met nepwapen’

Afbeelding: De Limburger

Velden / Schandelo - Officier van justitie Sandra Kierkels heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond twee maanden voorwaardelijke celstraf en 150 uur werkstraf geëist tegen Guido B. (51) uit Velden.

De man wordt ervan verdacht dat hij op zaterdag 25 maart 2017 vanuit zijn woning in Velden twee politieagenten heeft bedreigd met een nepwapen. Er moest uiteindelijk een arrestatieteam aan te pas komen om de Veldenaar te overmeesteren. De situatie was zo dreigend dat politie omwonenden had gevraagd binnen te blijven. 

Psychose
Guido B. verkeerde op die avond in een psychose als gevolg van het gebruik van alcohol en drugs. Hij belde zelf naar de huisartsenpost met de mededing dat hij onmiddellijk naar een afkickkliniek wilde. Hij zou een wapen hebben en dreigde zichzelf van het leven te beroven.

Arrestatieteam
De huisartsenpost gaf de melding direct door aan de politie. De twee agenten die naar Velden reden, zouden vanuit diverse posities in de woning met een wapen dat echt leek zijn bedreigd. Ze moesten hun dienstwapen trekken. P. reageerde desondanks niet op sommaties om zijn wapen neer te leggen. Ze lieten een arrestatieteam opdraven dat de man uiteindelijk kon overmeesteren.

P. zei gisteren voor de rechtbank in Roermond dat hij het vreselijk vindt wat hij heeft gedaan. “Ik kan me niets meer herinneren. Dit had nooit mogen gebeuren. Ik weet niet waarom ik het heb gedaan”. 

Verkeerde keelgat
Volgens advocaat Marieloes Stam van  B. was het beter geweest als direct een arrestatieteam naar Velden was gestuurd. De politie wist immers dat haar cliënt had gedreigd met een wapen. Die suggestie schoot de officier van justitie in het verkeerde keelgat. “Dit was een duidelijk schreeuw om hulp. Daar sturen we geen arrestatieteam op af. Ik hoop ook dat dat nooit zal gebeuren”.

De raadsvrouw vroeg de rechtbank om P.  een lichtere straf op te leggen dan het Openbaar Ministerie voor ogen staat. De uitspraak is op woensdag 27 juni.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →