OM eist 48 maanden celstraf voor steekpartij azc Baexem

Print
OM eist 48 maanden celstraf voor steekpartij azc Baexem

Het azc in Baexem. Afbeelding: Maartje van Berkel

Baexem - Voor de rechtbank in Roermond heeft het Openbaar Ministerie woensdag 48 maanden celstraf gevraagd voor een 29-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) in Baexem.

De man wordt ervan beschuldigd dat hij op maandag 18 december 2017 een 30-jarige medebewoner met een schaar steekwonden heeft toegebracht. Volgens officier van justitie Sandra Kierkels heeft de man zich daarmee schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. 

Schoonmaken van gedeelde kamer
Verdachte en het slachtoffer zouden voorafgaand aan de steekpartij een woordenwisseling hebben gehad over het schoonmaken van de kamer die zij deelden. 

Half jaar onterecht vast
Volgens advocaat Erik Gorsselink moeten de rechters zijn cliënt vrijspeken. Hij zegt dat bij het  beweerde slachtoffer geen noemenswaardig letsel is vastgesteld. Hij en een getuige zouden bovendien onbetrouwbare verklaringen hebben afgelegd. De verdachte zei in de rechtszaal dat hij al een half jaar ten onrechte in de cel zit. 

Het steekincident waarbij hij betrokken was, kreeg eind 2017 de nodige aandacht omdat het de tweede steekpartij in evenzoveel dagen was in een azc in Midden-Limburg. Op zondagmiddag 17 december stak een 15-jarige jongen een even oude medebewoner neer in het azc in Weert

Onrust
In haar requisitoir refereerde officier van justitie Sandra Kierkels woensdag aan het toenemend aantal steekpartijen in azc’s. “Daar hebben we helaas steeds vaker mee te maken.  Een azc moet juist de plek bij uitstek zijn waar vluchtelingen zich veilig moeten kunnen voelen. Deze ernstige voorvallen leiden tot veel onrust. Ook onder de bewoners,” zei Kierkels.  

Op straat
Volgens haar is het slachtoffer na 17 december uit het azc in Baexem gezet vanwege zijn betrokkenheid bij een incident dat niet getolereerd. “Deze man heeft vijftien dagen rondgezworven. Toen hij weer terug mocht naar Baexem heeft hij gezegd dat hij de zaak niet had gemeld als hij had geweten had dat op straat kwam te staan”.  De rechtbank doet op woensdag 27 juni uitspraak. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →