Verzet tegen dakterras studentenpand

Print
Verzet tegen dakterras studentenpand

Studentenwoning in Maastricht (archieffoto). Afbeelding: Loraine Bodewes

Vijf omwonenden van een studentenhuis aan de Spoorweglaan in Wyck hebben beroep aangetekend tegen de vergunning die de gemeente Maastricht heeft verleend aan de verhuurder voor het gebruik van het dakterras.

Woensdagochtend mochten ze tijdens een hoorzitting hun bezwaren toelichten. Het betreffende dakterras is zestig vierkante meter groot.

Dakterrassen hoppen
Achterbuurman Taco Eisenga liet in een lang betoog allerlei incidenten de revue passeren.  Van studenten die ’s nachts van het ene naar het andere dakterras hoppen tot harde muziek en nachtelijk gebral. Het stoort Eisenga dat iedereen maar veronderstelt dat er enkel kantoren en bedrijven in de omgeving liggen.

Zo kapte een andere pandeigenaar ooit een boom in zijn tuin omdat hij er vanuit ging ‘dat er toch niemand woonde’.  Vier dakterrassen zijn intussen gesloten. Drie door tussenkomst van Eisinga. De bezwaren van de omwonenden van het studentenpand kaderen in een breder groeiend verzet in Wyck tegen de aantasting van het woongenot.

Hotels in Wyck
Er zijn intussen al vier buurtinitiatieven opgericht. De hoorzitting van woensdag werd onder andere bijgewoond door leden van de Stichting Bewonersbelangen Alexander Battalaan (BAB), die zich verzet tegen de komst van nog meer hotels in Wyck. Volgens BAB dreigt de balans zoek te raken. Ook zij klagen over geluidsoverlast, onder meer van airco’s en andere installaties op de binnenplaatsen.

Klankkast
Veel mensen hebben hun slaapkamer aan de achterzijde, omdat het daar - anders dan aan de voorkant - wel rustig is. Maar de gemeente staat volgens hen steeds meer toe en houdt er geen rekening mee dat de binnenplaatsen als een klankkast werken. Met alle overlast vandien.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →