Renovatie Stationstunnel Roermond valt duurder uit

© Google Streetview

Ruim zeven ton. Dat is het bedrag dat de verbouwing van de Stationstunnel in Roermond duurder uit dreigt te vallen. De tunnel wordt door voetgangers en fietsers als donker, onveilig en smerig ervaren.

Remco Coumans

Was de gemeente Roermond voorafgaand aan de aanbesteding in de veronderstelling dat de klus ruim 1,2 miljoen euro zou gaan kosten, inmiddels blijkt na de aanbesteding het goedkoopste aanbod twee miljoen euro te bedragen.

Zeven ton extraHet college van B en W van Roermond legt de bal nu bij de gemeenteraad neer en vraagt deze om de 704.000 euro die extra nodig zijn ervoor uit te trekken. Doet hij dat niet, dan moet het verbeterplan van de tunnel sterk worden versoberd.

Ander lichtHet plan om de uitstraling van de Stationstunnel in Roermond te verbeteren is al enkele jaren oud. Voetgangers en fietsers ervaren de tunnel als onveilig, donker, smal en smerig, zo bleek uit onderzoek. Vooral een ander gebruik van licht in en vlak buiten de tunnel zou die gevoelens een stuk moeten verminderen.

Daarnaast maakt ook het veranderen van de bestrating onderdeel uit van de plannen. De hoge stoeprand die het fietspad scheidt van het trottoir zou daarbij verdwijnen. De façades van de tunnel zouden in oude glorie moeten worden hersteld.

Aannemers kieskeurigerDat de kosten fors hoger uitvallen heeft onder meer te maken met de aantrekkende economie, waardoor aannemers kieskeuriger kunnen zijn en ook hogere prijzen kunnen vragen. Aan de provincie was 330.000 euro subsidie gevraagd, maar de gemeente kreeg drie ton. Ook de kosten voor aanvullend onderzoek vielen hoger uit dan verwacht.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de renovatie van de tunnel al in oktober vorig jaar zou starten, maar die datum werd niet gehaald. Als de gemeenteraad het extra geldbedrag verleent, kan nog dit jaar worden gestart met de werkzaamheden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee