Plan: niet begraven of cremeren, maar lichaam oplossen in water met bijtend zout

Print
Plan: niet begraven of cremeren, maar lichaam oplossen in water met bijtend zout

Afbeelding: De Limburger

Niet cremeren, niet begraven, maar resomeren. Er ligt een plan om dit alternatief, waarbij het lichaam van een overledene wordt opgelost in water met loogzout, mogelijk te maken in Venlo.

Het eerste resomeercentrum van Nederland realiseren op het terrein rond klooster Albertushof in Venlo. Dat wil Paul van Os uit Lieshout (Noord-Brabant). Resomeren is een alternatief voor begraven en cremeren, waarbij een lichaam wordt opgelost in water met loogzout. Na dit proces blijft alleen wit poeder over.

Verboden
Resomeren is momenteel in Nederland niet toegestaan, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken doet wel onderzoek naar de mogelijke invoering daarvan. Minister Kajsa Ollongren verwacht daar in de tweede helft van dit jaar meer over te kunnen zeggen. In een aantal staten van de Verenigde Staten en Canada is de techniek al toegestaan.

Milieu
"De milieu-impact van resomeren is een stuk lager", zegt Van Os. Hij wijst naar een onderzoek van TNO. Die organisatie stelde dat resomeren duurzamer is dan begraven of cremeren omdat een kist voor het proces vijftig keer kan worden gebruikt, het lichaam minder gekleed is en de CO2-uitstoot in verhouding tot cremeren lager is. Het water dat na het proces overblijft, kan afgevoerd worden via het riool.

Uitvaart
Uitvaartorganisatie Yarden heeft zich eerder publiekelijk al voorstander verklaard van resomeren. Volgens Van Os is het de bedoeling dat één van grotere uitvaartorganisaties in Nederland het geplande resomeercentrum in Venlo gaat exploiteren. Volgens hem is nog niet bepaald welke organisatie dit zal zijn.

Gemeente
De initiatiefnemer heeft zijn plannen naar eigen zeggen al besproken met de gemeente Venlo en wacht af of die daaraan mee wil werken. Volgens Van Os bespreekt het gemeentebestuur het plan begin juli. De gemeente laat weten dat Van Os’ plannen daar bekend zijn en dat deze worden bekeken. Volgens een woordvoerder is nu niet te zeggen wanneer Venlo er een oordeel over velt.

Urnen
Bij het centrum moet volgens Van Os ook een park komen waar plek is voor urnen. In de toekomstplannen voor de grond rondom klooster Albertushof is ook plaats ingeruimd voor maximaal 750 arbeidsmigranten. Uitzendbureau Verbeek uit Velden wil voormalig opvanghuis Kindervreugd slopen en een nieuwe accommodatie bouwen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee