Robbie Servais begint aan zijn eerste WK

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:

Zijn grote droom? Trainer van MVV worden. Robbie Servais zegt het een week voor zijn eerste WK met volle overtuiging. De 42-jarige Maastrichtenaar maakt sinds de kwalificatie van Australië deel uit van de technisch staf van coach Bert van Marwijk. Afgelopen zaterdag sprak De Limburger Via Maastricht met de Maastrichtenaar die wellicht net zo veel vlieguren achter zijn naam heeft staan als André Rieu.

Laurens Bouvrie

SingaporeIn het dagelijks leven is Robbie Servais hoofdcoach van de U19 selectie van Singapore. Na jarenlang voetballer en trainer in Japan te zijn geweest werd hij benaderd door Football Association of Singapore. Samen met zijn Japanse echtgenote en dochtertje Fina (in het Maastrichts Fieneke) verkaste hij in begin 2017 naar de stadstaat in Zuidoost-Azië. In die periode hoopte hij meer dan alleen stiekem op zijn aanwezigheid op het donderdag 14 juni beginnende WK in Rusland. Immers Bert van Marwijk loodste de Saudisch door de voorrondes. De Meerssenaar die Nederland in Zuid-Afrika (2010) naar de finale bracht en daarin met 1-0 verloor van Spanje, verlengde evenwel niet zijn contract. Bye Bye WK Rusland dacht Robbie Servais.

Relatie met Bert van MarwijkIn de tuin van zijn ouders – op een steenworp afstand van Fort Sint Pieter – vertelt Robbie Servais over zijn werk voor de Soccerroos – de koosnaam voor de mannen die straks met Australië in de groepsfase tegen Denemarken, Frankrijk en Peru spelen. “Toen ik zeker wist dat ik niet zou doordringen tot de hoofdmacht van MVV, besloot ik bij SV Meerssen te gaan voetballen en mijn studie aan de Universiteit Maastricht zo snel mogelijk af te ronden.” In zijn stem klinkt nog altijd iets van een lichte teleurstelling. Net zozeer zijn ogen verraden dat die jongensdroom – eredivisievoetbal spelen – niet verliep zoals hij graag had gewild. “Ik kreeg in die periode een goede klik met van Marwijk. Die is gebleven, ook toen ik in Azië ging werken en wonen. In al die jaren hadden we regelmatig contact met elkaar en ik weet precies wat hij van zijn technische staf verlangt.” Niet lang nadat Bert Marwijk ja zei tegen Australië kreeg de Maastrichtenaar een telefoontje van zijn oud-trainer. De voetbalbond van Singapore gaf Servais de gelegenheid om onbetaald verlof te nemen. Met als gevolg dat de getogen Sint Pieternaar al het hele jaar 2018 samen met John Metgod (AZ ’67, Real Madrid, Nottingham Forest, Feyenoord) alle WK-tegenstanders van hot naar her volgt en bekijkt. Dat doet Servais ook nog eens een keer tijdens het WK. “Dat is wel een beetje raar. Ik zie waarschijnlijk geen enkele wedstrijd van ons eigen team live”. Daaraan lachend toevoegend: “Of het moet de finale zijn.”

Servais weet ook wel dat die laatste opmerking niet heel erg realistisch is. “Wel kan ik iedereen zeggen dat de mentaliteit van de Australische selectie geweldig is. Die eigenschap in combinatie met wat geluk, goede coaching van Bert van Marwijk en perfecte analyses van John en mij geeft ons wel een kans om de groepsfase te overleven”.

Ooit trainer van MVVAfgelopen zaterdag gaat het niet alleen over het WK 2018 en over Australië. Robbie Servais is weliswaar een van Maastrichts grootste globetrotters, spreekt vloeiend Japans en weet inmiddels meer van Aziatische gebruiken dan van Europese; hij blijft in hart en nieren een Maastrichtenaar. Dat niet alleen. Zijn club MVV volgt hij al die jaren op de voet. “Ik word vrijwel iedere zaterdagochtend (als het in Maastricht nog vrijdagavond is) heel vroeg wakker. Het eerste wat ik dan doe is kijken wat MVV gemaakt heeft.” Robbie Servais doorliep in de goede (‘90’er jaren) alle jeugdteams van de Maastrichtse profclub. In zijn aderen - weet ook zijn vader oud-stadsprins Jean Servais heel erg zeker – stroomt rood-wit bloed. “MVV is gewoon mijn club. Zeg maar gerust mijn grote voetballiefde. En dat gaat nooit – zo voel ik dat – meer over.” Hij spreekt bijkans met heilig respect over de prestaties van Ron Elsen. “Wat die man de laatste jaren heeft gepresteerd is fenomenaal. Ja, ik draai er niet omheen. Mocht hij ooit stoppen en MVV doet een beroep op mij, zeg ik direct ja.”